OPPDAL: Brødrene Terje og Stein Kristian Strand reiste land og strand etter de beste løsningene, og sprøytet attpåtil inn store mengder egen kompetanse. Resultatet ble Onkel Pudder.

Skiutleie, skishop, skiservice, restaurant og bar. Alt finnes hos Onkel Pudder. Det er nesten tre år siden lokalene ved Solheisen i Vangslia sto ferdig, og et halvt år mindre siden Terje og Stein Kristian Strand ga seg i kast med driften av Onkel Pudder. Ideen bak er imidlertid langt eldre.

– Vi har drevet med dette lenge, altså skiutleie, skishop og skiskole. Det hele begynte på midten av 70-tallet da faren vår, Bjarne Strand, begynte med det som i lange tider ble kalt Oppdal skiskole. I alle år har vi hatt tilhold litt lenger oppe i bakken, i lokalene hvor du får heiskort og forskjellig i dag. Vi leide lokaler av Oppdal skisenter, men de vokste vi med tiden mer og mer ut av, forteller Terje Strand.

Med sikkert grep om kaffekoppen, og smørerforkleet knytt rundt livet, sitter han nå og forteller oss historien bak sin egen, og elleve andres arbeidsplasser.

Les også om gründerpriskandidatene vi tidligere har presentert.

Høy standard

– Det var vel i 2005 eller 2006 vi bestemte oss for at tiden var inne for å starte noe eget. Ideene, både når det gjelder plassering og konsept, hadde vært der lenge. De hadde vært til modning i mange år. Vi ville ha et mer kundevennlig tilbud, og det har vi fått med denne beliggenheten. Samtidig ville vi tilby noe med litt høyere standard, pluss mer service, forteller Terje Strand.

I dag er Onkel Pudder komplett, med både skiutleie, skishop, skiservice, restaurant og bar. Mens Strand-brødrene driver alt som er skirelatert, driver Rune Skreen restauranten i tredje etasje.

– Her har man alt man trenger, pluss litt til, for å drive med aktiviteter i bakken, sier Strand. Selv har han byggteknisk utdanning, men jobber med ski og planter.

– På sommeren er jeg på gartneriet Hagesenteret, og om vinteren er jeg her. Det er sesongdrift på høgt plan, kan du si. Det har seg nemlig sånn at bestefar etablerte gartneriet, mens far etablerte skiskolen. Det er dette vi har vokst opp med, og dette vi kan, sier Strand.

Racingerfaring

Et tjuetalls startnummer på rekkverket i andre etasje vitner om en storslått alpinkarriere. De tilhører Stein Kristian Strand, som i likhet med faren Bjarne har vært blant verdens aller beste alpinister.

– Det er startnummer fra verdenscuprenn. Her er det startnummer fra både Kitzbühl, Val d'Isere, St. Moritz og Garmisch-Partenkirchen, og mange flere, forteller Terje Strand. Rundt om i lokalene finnes det flere klenodier, deriblant et par storslalåmski Bjarne Strand brukte da han kjørte på landslaget på midten av 60-tallet.

Racingerfaringene har Strand-brødrene, med god hjelp fra far, tatt med seg inn i Onkel Pudder.

– Vi har kompetansen, pluss at vi sitter på dyrt og avansert utstyr. Vi kan preppe ski til de som kjører på topp racingnivå og til de som kjører vanlig, sier Terje Strand. Og legger til:

– Visjonen vår var å lage et komplett servicesenter. Kundene skal ha muligheten til å sette fra seg skiene til service og ta en kopp kaffe, bedre matbit, eller kanskje en runde shopping mens de venter.

Regner ikke timer

– Hvor mye jobber dere hver dag?

– Det varierer veldig. Dette går sju dager i uka, mest hektisk er det selvfølgelig i helgene, men det er mye å gjøre resten av uka også. Når en driver med noe eget regner man ikke timer, men det har blitt mange sene kvelder.

– Når begynte dere å tjene penger?

– Det har vi i grunn gjort fra vi flyttet inn her høsten 2009. Vi ble godt mottatt, erfaringene og kundemassene hadde vi fra før.

Terje Strand forteller også om god hjelp fra kommunen.

– Dialogen med kommunen har vært veldig positiv. Det har vært avgjørende for å få dette realisert. Det er kjempeviktig at kommunen er positiv i forhold til nyetableringer i reiselivet, det sørger for utvikling av Oppdal som reiselivsdestinasjon. Vi må videre, sier Strand. Han er klar for å ta i mot en hel del flere kunder.

– Vi har et servicesenter og et produkt som er klar for å ta i mot flere. Vi håper trafikken øker, for når de dukker opp har vi et godt tilbud til dem.

Fortoner seg rart

– Hvorfor navnet Onkel Pudder?

– Vi trengte noe som skilte seg ut. Vi kunne alltids valgt Vangslia skishop, men det hadde gått fort i glemmeboka for de fleste. Onkel Pudder er et navn som fortoner seg rart, og har en lett gjenkjennelseseffekt, i tillegg er det et navn vi kan leke oss mye med. Vi har ikke gjort det så mye ennå, men kommer til å bli mer offensiv på sånt i tiden framover.

– Hvor er dere om fem år?

– Si det... Jeg tror nok mye er som i dag, bare med enda større kundegrunnlag, for da har jo turismen økt i Oppdal, sier Strand med smil om munnen.

RACING: World cup-startene tilhører Stein Kristian Strand.
ALPINHISTORIE: Storslalåmskiene i vinduskarmen tilhører Bjarne Strand.
RESTAURANT: I toppetasjen på Onkel Pudder får man maten servert på vanlige tallerkener, i motsetning til på papp.
PÅ VERKSTEDET: Stein Kristian Strand sjekker ski.
SKISHOP: Onkel Pudder har utvalg på linje med vanlige sportsbutikker i andre etasje.
UTLEIE: Det går mest av vanlige carvingski, forteller Terje Strand.
TRE ETASJER: Hos Onkel Pudder finnes alt en måtte trenge i bakken.