LØNSET: – Målet er å lage verdens beste ski, sier industridesigner og skimaker Endre Hals.

For tre år siden flyttet han fra Oslo til Lønset, to mil vest for Oppdal sentrum. Her, på en gård fra først på 1700-tallet, lager han ski akkurat slik kundene vil ha dem.

Det hele begynte som et skoleprosjekt. I 2003 setter Endre Hals i gang med et merkevarebyggingsprosjekt ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han har alltid likt å stå på ski, og har lenge latt seg fascinere over kunsten å lage dem.

Han setter derfor i gang med å lage sine egne. Tre år senere, etter å ha fullført den fem år lange utdanninga, er han ikke i tvil. Han vil satse på egenhånd. Nå trenger han bare et sted å holde på.

– Vi lette etter forskjellige lokaler i Oslo, men fant fort ut at det kom til å bli knølete, og ikke minst veldig dyrt, forteller Endre.

– Så hvordan havnet dere i Oppdal?

– Det er et flott skisted, det ligger sånn passe sentralt til, også fant vi en veldig fin plass her.

Holder seg hemmelig

Høsten 2007 flytter han sammen med Elisabeth Flotve opp til gården Øverlønset. Arbeidet med å innrede det gamle fjøset starter omgående. På plass kommer sirkelsag, fres, grafikkpresse, printer, skipresse og alt annet en skimaker måtte ha behov for. Nå trenger han bare kunder.

– Ryktet gikk, og det ble til at kundene nådde meg, og ikke omvendt. Jeg har alt for mange bestillinger. De som har kjøpt ett par ski handler gjerne to eller tre til. Det blir også til at jeg må lage ski til konene deres. At folk handler flere ganger er selvfølgelig et godt tegn, men det blir mye å gjøre. Nå har vi ingen markedsføring, vi prøver å holde oss litt hemmelig, sånn sett er vi i en drømmesituasjon.

– Vi skulle vel kanskje hatt en sånn notis i avisa i stedet for denne artikkelen, sånn som de eldre har når de fyller år. «Vi ønsker ingen oppmerksomhet i forbindelse med vintersesongen», skulle det stått, sier skimakeren med et smil.

En av få i verden

Sammen med samboeren driver industridesigneren den eneste fabrikken i Norge som lager alpinski, og i tillegg en av få i verden som skreddersyr ski til kundene sine. Alle fra bunnen av. Han har dessuten reddet den norske skiindustrien.

– Skifabrikkene har vært viktig for Norge. De har eksistert hundrevis, men ikke nå lenger. Omtrent samtidig som jeg begynte slutta Åsnes å lage ski i norge. Amerikansk-eide Madshus lager vel noen ski på Biri ennå, men mesteparten blir laget i Kina. Sånn sett rakk jeg akkurat å redde kontinuerlig norsk skiproduksjon, sier Hals. Skiene han lager går under navnet Prog. Hvert skipar er forskjellig både i konstruksjon og utseende.

Mange frikjørere har sikret seg et par. Mange står fortsatt på ventelista. Per i dag blir det laget to par Prog-ski hver uke.

– Hvor mange timer innebærer det i jobbing hver dag?

– Egentlig et par dager i uka, men i det siste har det vært cirka tolv timer hver dag. Det vil si også på lørdager og søndager. Produktutvikling tar mesteparten av tida, men mye går med til samtaler med kunden og å planlegge hvordan skiene skal se ut og utvikle de teknisk. Jeg prøver å komme meg opp klokka 07.00 hver dag, men det er ikke like lett når du har jobbet til klokka tolv på natta dagen før. For det er først når kundene mine er ferdige på sin jobb at jeg kan prate med de om ski. Da begynner arbeidsdagen min. Men i dag sto jeg opp klokka 07.00 allikevel, det er det Elisabeth som må ta æren for. Du skjønner, hun er et a-menneske, og jeg et b-menneske, vi er veldig komplementære på den måten.

– Det vanskeligste med å drive på denne måten er å kreve ting av seg selv, å sette frister for seg selv er spesielt vanskelig, men det fungerer, legger han til.

Minus

I fjor ble to til tre. Ellinor har bare rukket å bli ni måneder gammel, men viser allerede stor interesse for ski. Hun gliser bredt og strekker seg ivrig etter når pappa henter et par ski som skal bli med på et bilde. En pulk i gangen vitner om at det blir noen turer, selv om det for tiden blir lite tid til denslags.

– Vi skal få til litt mer fritid framover. Da skal jeg bygge hus, fabrikk, male og prøve å stå på ski. Når det er dårlige forhold har jeg aldri tid til å stå på ski, så da blir jeg ikke god heller. Skal man bli god må man kjøre på drittføre, understreker skimakeren.

– Også blir vi jo litt kresne på føret når vi bor så fint som vi gjør, sier Elisabeth Flotve.

34-åringen har ansvaret for det økonomiske i bedrifta.

– Det har jeg skjøvet over på henne, hun kan sine saker, men har fått en forholdsvis enkel jobb her. Vi opererer med runde tall. Et par ski koster 10 000 kroner, med stort sett to par ski i uka lander vi på 100 skipar i året, sier Endre.

– Sitter dere igjen med nok til å leve av det?

– Vi hadde mye oppstartkostnader, og har ikke gått i pluss ennå, men det skal bli spennende å se etter 2010. Vi håper dette skal bli året, sier Elisabeth.

– Vi kan ta litt bedriftsutvikling. En optimal utvikling er å få den såkalte hockeystick-kurven. Vi begynner på null, også er det minus, minus, minus. Etter hvert skal kurven snu, og det blir pluss i en bratt kurve. Nå er vi rett under der vi starta, på null, på god tur oppover, forklarer Endre samtidig som han tegner en hockeykøllelignende graf.

Ambisjoner

Han har ambisjonene klare.

– Målet er å få dette til å bli et levebrød for oss, og kanskje noen andre. Bedriftsmålet er naturligvis å lage verdens beste ski.

– Gjennom et dugnadsprosjekt har han tilegnet seg kunnskapen som å trengs for å lage verdens beste ski. Sammen med Fri Flyt har han siden 2005 fått muligheten til å teste alskens løssnø- og frikjørerski, og presentere de teknisk i bladet.

– Jeg har lært en del om geometri, flex og slike ting. Gjennom prosjektet har jeg fått referansegrunnlag, kunnskap og i tillegg lært opp markedet slik at jeg kan kommunisere med kundene mine, sier Endre.

Har blitt møtt med velvilje, og er takknemlig for støtten han har fått fra Oppdal kommune.

– Jeg har i grunn bare positive ting å si om kommunen. Vi fikk til og med offisielt besøk av ordføreren på våren i fjor, det var stas. I tillegg har Næringshagen vært med fra starten. Bård Jystad var jeg i kontakt med allerede før jeg hadde flyttet hit. Han har gjort en kjempejobb.

– Det eneste som har vært å klage på til kommunen er snøforholdene de siste to årene, sier han med et smil.

Nå planlegger trekløveret på Øverlønset å utvide kapasiteten.

– Det er ikke optimalt om noen har lyst på ski og bestiller og må vente i seks måneder på å få dem. Jeg ønsker å kunne ta imot ei bestilling og levere fra meg skiene i løpet av to uker, sier gründeren.

– Hvor er du om fem år?

– Da har vi litt hjelp og har utviklet produktet vårt videre. Og så har vi nok en nettløsning som gjør at kunden kan bygge skiene sine selv. Og så skal vi ha tatt igjen køa.

Les mer om gründerprisen

SKIFASCINASJON: Elisabeth Flotve, Ellinor og Endre Hals har funnet seg godt til rette med skilaging på Lønset.
DEDIKERT: Endre Hals har mange oppgaver i skifabrikken i fjøset.
TUPPER: Snart finner disse veien til skitupper.
EGENPRODUSERT: Endre Hals har laget sin egen vakuumpresse.