Før jul kommer stortingsmeldingen fra Landbruksdepartementet som avgjør skjebnen til pelsdyrbøndene. Sentrale Høyre-folk vil nå at partiet snur og går inn for et totalforbud mot pelsdyrnæringen.

– Det er på tide at Høyre går inn for å avvikle næringen. Jeg har tvilt meg fram til konklusjonen om at det ikke er mulig å få til tilfredsstillende dyrevelferd innenfor denne næringen, sier Tina Bru fra Rogaland Høyre til NRK ifølge NTB.

Bru får støtte av profilerte Høyre-folk som Henrik Asheim, Stefan Heggelund og Peter Frølich.

- Næringa skiller seg ikke ut negativt

Mandag var stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten (H) i Oppdal for å møte partikollega og fylkestingsrepresentant, Ingvill Dalseg. Begge er for å beholde pelsdyrnæringa.

- Jeg er veldig glad for at jeg kunne komme til Oppdal og diskutere dette. Jeg vil kjempe for god dyrevelferd med strenge krav og grundige kontroller. Vi kan ikke drive kollektiv avstraffelse av en hel næring, forteller Aarbergsbotten til Opdalingen.

Høyre-politikeren har vært praktiserende dyrlege i mange år, og jobbet i områder hvor det finnes mange pelsdyrbønder.

- Min faglige overbevisning er at pelsdyrnæringa ikke skiller seg ut negativt med andre typer dyrehold. De som holder på med pelsdyr gjør så godt de kan for at dyrene skal ha det best mulig, mener hun.

- At dyrene har det bra ser man på pelsen. Det er så enkelt som at man ikke tjener penger hvis pelsen er dårlig, fortsetter stortingsrepresentanten.

- Det er litt dobbeltmoral

Aarbergsbotten mener at den beste bonden kan få sår og sykdommer på dyrene sine.

- Det kan skje uansett hvor dyktig man er. Dessverre har man enkelte tilfeller innenfor pelsdyrnæringen, som alle andre næringer i landbruket, enkelte som ikke er flinke nok i jobben sin, sier hun.

- Men er det bra dyrevelferd å sette dyr i små bur?

- Det er et veldig godt spørsmål. En kollega lurte på om vi ikke bare kunne sette dyrene i større innhegninger. Så enkelt er det ikke. Rev og mink er ikke flokkdyr. De er individuelle dyr med masse konkurransemessig slåssing. Som valper får de være sammen frem til de blir kjønnsmodne, forteller Aarbergsbotten.

- Sett bort fra industrien og at det er et levebrød for mange bønder i Norge, hadde ikke det beste for dyrene vært om vi avskaffet hele pelsdyrnæringa?

- Det er her jeg synes det er litt dobbeltmoral. Er man opptatt av dyrevelferd burde det heller være bra at man legger til rette for produksjon i Norge hvor det er god dyrevelferd, enn at andre land med dårligere vilkår gjør det, mener hun.

- Pelsdyrnæringa er veldig viktig for Oppdal

Dalseg støtter Aarbergsbotten. Hun mener mangelen på kunnskap er den største utfordringen til mange.

- Vi ser for oss en søt rev som sitter i et bur og har spist av labben sin. Med disse bildene blir det veldig vanskelig å ha en saklig debatt rundt det, sier fylkestingsrepresentanten.

- Pelsdyrnæringa er veldig viktig for Oppdal. Så lenge det er god dyrevelferd, noe vi vet det er i Oppdal, må vi sørge for å beholde den, mener hun.

Til helga skal Sør-Trøndelag Høyre ha programkonferanse. I komiteen milljø og energien, som Dalseg leder, skal dette temaet settes på dagsorden.

- Her skal vi diskutere om vi kan opprettholde pelsdyrnæringa og fortsatt drive god dyrevelferd i Norge. Da håper jeg vi kan komme med saklige innlegg i debatten og spre kunnskap om hvor bra vi gjør det i Oppdal, forteller Dalseg.