Kort oppsummert

  • Utmarksbeitet i Oppdal og Rennebu er et viktig fokus for selvforsyning.

  • Press på beiteområder på grunn av hytteutbygging er en utfordring, og lokale bønder frarådes flere slike prosjekter.

  • Utmarksbeitet som er verdier beregnet basert på "Organisert beitebruk", estimeres til 21,8 millioner kroner i Oppdal, og 11 millioner i Rennebu.

  • Arealer med høy næring fra gras og urter for beite i Oppdal er viktig for lokale bønder og matproduksjon i regionen.

  • Oppdal produserer mer mat enn befolkningen kan konsumere, noe som gjør Oppdal til en eksportkommune for landbruksprodukter.

Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av våre journalister.
Les mer om hvordan vi forholder oss til kunstig intelligens.

Norsk mat og landbruk er aktuelt som aldri før. Denne uka samlet faglagene i bondenæringen over 500 mennesker til møte om norsk mat og mattrygghet i Oppdal kulturhus, der temaet blant annet var selvforsyning og ren mat.

I Oppdal er det økt fokus på selvforsyning, nylig samlet Nasjonalparken Næringshage 150 deltagere på temamøte om grønnsaksdyrking. Flere aktører er på gang med å etablere markedshager.

Men for mange bønder er den viktigste ressursen utmarka.

70 prosent av kommunens areal er utmark, mens fulldyrka mark utgjør bare 1,9 prosent av kommunens totalareal.

Beste beite

Det er imidlertid press på de beste beiteområdene, for gode beiteområder er også aktuelle for hytteutbygging.

I 2016 advarte seniorforsker Yngve Rekdal i Norsk institutt for bioøkonomi kommunen mot å legge flere hyttefelt i gode beiteområder.

Han viste til regjeringens mål om at matproduksjonen skal økes med 20 prosent innen 2030, og at kommunene må tenke nøye gjennom hvordan arealene best kan brukes framover.

Han viste på kart at de rikeste beiteområdene i Oppdal også er store hytteområder, som Skaret, Stølen, Hornlia og Klettstølen.

Det er store forekomster av gras og urter med høy næringsverdi i fjellkommunen, og ett av de beste beiteområdene til fjells i Sør-Norge er Østfjella.

«Om jeg skulle blitt sau i mitt neste liv, ville jeg levd det livet i Orkelhøa», sa Rekdal da han kartla området til felles beiteressursplan for Oppdal.

Feltarbeidet ble omgjort til et beitekart som kommunen fikk i 2016.

Verdien av utmarksbeitet

Med bakgrunn i tall fra ordningen «Organisert beitebruk» har Oppdal kommune nå regnet ut verdien på utmarksbeitet.

Tallene viser at beitet i utmarka nå utgjør en årlig verdi på 21,8 millioner kroner.

Tallene har man funnet ved å omgjøre det dyra spiser til såkalte fôrenheter. Deretter har man multiplisert antall fôrenheter med dagsbehovet, og kommet fram til følgende tall:

Antall dyrAntall forenheterVerdi forenheterFaktisk verdi
40.800 sau og lam104 dager x 1 forenhetkr. 4,0016 972 800 kroner
1080 ungdyr67 dager x 5 forenheterkr. 4,001 447 200 kroner
640 kyr60 dager x 7 forenheterkr. 4,001 075 200 kroner
70 geit og kje104 dager x 1 forenhetkr. 4,0029 120 kroner
20 hester45 dager x 7 forenheterkr. 4,0025 200 kroner
1600 tamrein365 dager x 1 forenhetkr. 4,002 336 000 kroner
sum5 471 380 forenheter21 885 520 kroner

Det er antagelig et mildt anslag, for her har kommunen brukt 2022-tall. Og kostnadene har økt siden den gang.

– Hadde vi ikke hatt utmarka, ville det vært behov for to slåtter på 11 400 dekar dyrkamark for å produsere nok til å dekke behovet, sier Aalbu.

I det nylige arbeidet med beiteplanen i Rennebu kommune har også landbrukskontoret her laget en tilsvarende beregning. Der er den totale verdien på beitet beregnet til 11 086 440 kroner.

Totalt er det 16915 dyr på beite i Rennebu (2014–2021).

Slik ser tabellen for Rennebu ut:

Antall DyrAntall forenheterVerdi forenheterBeregnet grovfor verdi
5539 sau110 dager x 14,002 437 160
8447 lam110 dager x 14,003 716 680
492 kyr90 dager x 74,001 240 000
716 ungdyr90 dager x 54,001 288 000
1600 tamrein365 dager x 14,002 336 000
104 geiter90 dager x 14,0037.600
17 hester90 dager x 54,0031 000
sum 16915 dyr11 086 440 kroner

Hun legger til at utmarka er viktig av mange årsaker.

– Det er verdifullt for verdiskapningen, det er verdifullt for oss som bor her, og for tilreisende og hyttegjester. Når landskapet holdes åpent og stiene tråkkes av ku og sau får man et godt utviklet stisystem. Kratt og skog ryddes naturlig, og det er noe helt annet enn om man skulle gått løs på det med maskiner, sier hun.

5 471 380 fôrenheter som utmarka utgjør, tilsvarer 34 200 rundballer.

Eksport-kommune

I Oppdal produserer bøndene mer mat enn innbyggerne klarer å spise selv, og dermed er det en eksport-kommune av landbruksprodukter, i følge fagleder i landbruk, miljø og kultur i Oppdal kommune, Gro Aalbu.

Tall fra landbrukskontoret viser at bøndene i bygda produserer følgende:

  • 9 500 000 liter melk, som er et års forbruk til ca 115 800 personer.

  • 1 060 tonn poteter , som er et års forbruk for 39 000 personer.

  • 515 tonn storfekjøtt, som er et års forbruk til 36.000 personer

  • 550 tonn lammekjøtt , som er et års forbruk til 165 000 personer

  • 240 tonn egg , som er et års forbruk til 18 000 personer.