Mandag kveld klokken 20.00 stengte alle valglokalene i Oppdal. Opdalingen tok turen innom Oppdal kulturhus en liten time før stemmingen avsluttet. Her var 20 valgfunksjonærer på plass og sørget for at folk i sentrum, Fagerhaug og Vollan krets fikk benyttet stemmeretten sin.

Leder Astri Fjøsne Berge i stemmestyret forteller at det har vært jevn trafikk med velgere hele dagen.

- Det var spesielt mye trøkk i ettermiddag da folk var ferdig på jobb. Det har vært litt roligere her fra klokken fem og utover kvelden, sier hun.

- Hvem er det som velger å stemme på selve valgdagen?

- Det er alle sammen det, unge som gamle.

Rekordmange har forhåndsstemt under dette stortingsvalget. I Oppdal fikk de inn hele 1601 forhåndsstemmer forrige uke. Fjøsne Berge synes det er vanskelig å si om det har hatt påvirkning for selve valgdagen.

- Det kan hende det har vært litt færre i år, men med Vollan fikk vi en stemmekrets mer, så da har det vært flere folk av den grunn, forteller hun.

- Bestemte meg ikke før i dag

Eli Skaslien (24) var en av mange som stemte før valglokalet stengte mandag kveld.

- Jeg synes det er viktig å bruke stemmeretten. Jeg er litt glemsk, så derfor valgte jeg å stemme på valgdagen, sier hun.

24-åringen syntes det var vanskelig å bestemme seg for hvilket parti hun skulle stemme på.

- Jeg bestemte meg ikke før i dag. Jeg er for at ting ikke skal sentraliseres. Det er viktig å ta vare på bygda, forteller Skaslien.

Gjermund Riise Hoel (46) syntes derimot det var enkelt å velge hvilket parti som skulle få hans stemme.

- Jeg har visst hva jeg skal stemme siden forrige stortingsvalg. Noe av det viktigste for meg er at vi må satse på matproduksjonen i landet. Jeg er også redd vi mister en del ressurser til utlandet i forhold vann- og vindkraft. Jeg vil i tillegg ha en litt mer liberal holdning til våre nye landsmann, sier 46-åringen.

- Stemte etter regjeringsmuligheter

Rolf Kristian Mathisen (47) hadde med seg datteren Ane Mathisen Schive (11) da han skulle avgi sin stemme.

- I år har jeg ikke fulgt med valgkampen så godt, men jeg synes det er viktig å stemme uansett, sier Mathisen.

- Hva veide tyngst da du valgte parti?

- For meg handlet det om å stemme etter hva man tenker som regjeringsmuligheter.

Gunn Øien (50) valgte å stemme på selve valgdagen fordi hun var på jobb da rådhuset var åpent for forhåndsstemming forrige uke.

- Det var litt vanskelig å bestemme seg, men jeg gjorde meg opp en mening de siste dagene før valget, sier hun.

- Hva la du vekt på da du stemte i kveld?

- Jeg synes det er viktig å tenke på folk som er unge og i etableringsfasen. Vi må legge til rette for dem i distriktet, mener Øien.

Stemme blir først telt opp i valglokalet, før de sendes videre til kommunestyresalen hvor de telles på nytt. Det er uvisst når resultatet fra Oppdal kommune blir klart.

Se bildeserie øverst i artikkelen!

Noen av de 20 valgfunksjonærene i Oppdal kulturhus. Bak til venstre står leder for stemmestyret, Astri Fjøsne Berge. Foto: Fredrik B. Lange