Fredag klokken 15.00 var siste frist for å forhåndsstemme til det kommende Stortingsvalget mandag 11. september. Siden 10. august har folk strømmet til servicetorget i Oppdal rådhus.

Valgansvarlig i Oppdal kommune, Gerd Måren, kan opplyse at rekordmange har forhåndsstemt. Totalt 1601 mennesker har benyttet muligheten til å stemme før valgdagen i Oppdal. Forrige stortingsvalg var antallet litt over 1200.

- Aldri før har så mange forhåndsstemt i Oppdal. Tallet vil nok stige, for det henger nok igjen noen stemmer i posten. Dette lover godt for interessen til valgdagen, sier Måren til Opdalingen.

- Ekstra mange stemmer fra Lønset

Servicekonsulentene Mimmi Bjerkås og Turid Dørum i Oppdal kommune kan rapportere om en svært travel dag. Fredag tok de imot 248 stemmer på servicetorget.

- Det var nok den travleste dagen i løpet av perioden med forhåndsstemming. Det har gått jevnt og trutt i hele dag, men det var mest folk innom mellom klokken 11 og 13, sier Dørum.

- Hvilke type mennesker er det som har forhåndsstemt?

- Alle slags mennesker har vært innom. Vi har tatt imot ekstra mange stemmer fra folk på Lønset. De forteller at de er fornærmet over at valglokalet på Lønset er lagt ned, og valgte i stedet å forhåndsstemme her, sier Bjerkås.

- Hvorfor tror du flere velger å forhåndsstemme sammenlignet med tidligere?

- Det er vanskelig å si, men før i tiden var det nok mer stas å stemme på valgdagen. Folk pyntet seg og møtte hverandre i valglokalene, forteller hun.

- Voldsomt mange har forhåndsstemt

Gunhild Bjerke var blant de siste som benyttet muligheten til å forhåndsstemme på fredag.

- Det virker som det er voldsomt mange som har forhåndsstemt i år. Jeg har snakket med folk som sa det var kø her tidligere i dag, sier hun.

Også Solveig Ansnes valgte å bruke rettigheten sin før valgdagen.

- Jeg er ikke sikker på om jeg rekker å stemme på mandag, så derfor tok jeg turen hit i dag, forteller hun,

Stemte for første gang

Tor Engstrøm forhåndsstemte i Oppdal rådhus fordi han ikke er hjemme på valgdagen.

- Jeg måtte skynde meg å få det gjort. Hvis vi ikke bruker stemmeretten vår, kan vi ikke klage etterpå, mener han.

Peder Rogstad er førstegangsvelger. Han puttet stemmeseddelen i valgurna ti minutter før valglokalet stengte.

- Jeg ser ingen grunn til å vente til 11. september. Det beste er å få det unnagjort, sier han.

- Hva veide tyngst da du bestemte deg for parti?

- Jeg valgte det partiet som har hjertesaker som står meg nærmest. Det er vanskelig å være enig i alle sakene til et parti, sier han.

Forhåndsstemmene blir ikke telt opp før på selve valgdagen. Nå skal utstyret som har stått på servicetorget i rådhuset flyttes til Oppdal kulturhus.

Se bildeserie øverst i artikkelen!