– Jeg må være smartere enn sist. Da forsøkte jeg å henge på Jakob.

Ånung Viken (28) har taktikken klar før NM i helga - det blir å unngå bommerten fra forrige mesterskapsløp.
Sport

Oppdalingen har nettopp startet i ny jobb som personlig trener i Driv Trening i Oslo, men har likevel tid til å pleie sin egen trening.

Likevel har oppladningen til helgas NM i Kristiansand blitt dårligere enn planlagt.

– Jeg har vært syk med ei forkjølelse ei uke, det er ikke helt optimalt rett før NM. Men jeg merker at kroppen er tilbake i form, sier Viken som knapt kan huske sist han var syk.

– Det må være et par år siden, det kom fryktelig ubeleilig.

Viken er mellomdistanseløper og måtte velge mellom 800 meter og 1500 meter i årets NM, han landet på den lengste distansen.

– Det er færre plasser i finalen på 800 meter, og sist gang jeg prøvde klarte jeg det akkurat ikke med minst mulig margin. Det er mer åpent på 1500 meter, og mer taktisk.

Viken har sin sterkeste NM-plassering fra 2018, da ble han nummer fire i et forblåst løp hvor feltet løp sakte helt til sisterunden da tempoet ble skrudd voldsomt opp.

– Det passet kjempebra, og jeg håper på samme løpsopplegg i år. Men det har en aldri styring på.

Bedre enn noensinne

Viken har aldri sprunget fortere enn i år.

– Jeg føler jeg har trent bra det siste året, og er bedre enn jeg noengang har vært. Men så er også nivået på alle andre høyere også.

– Folk har blitt motivert av Ingebrigtsen-suksessen?

– Ja, det er ingen tvil om det, det dukker opp stadig opp nye løpere under tjue år som springer styggfort.

– Hva er taktikken før NM?

– Det er å ikke gjøre som sist! Da prøvde jeg å holde følge med Jakob Ingebrigtsen – og det var ikke smart. Da stivnet jeg.

Viken snakker om NM i 2019, da lå oppdalingen lenge på 3. plass, men ble forbiløpt av mange på slutten. Det endte med en skuffende 9. plass etter 4. plass året før.

Tida den gangen ble 3,57,30. I år har Viken presset seg ned i 3.48.

– Med et godt løpsopplegg håper jeg å kunne perse i NM, men det er sjelden det blir slike løp som en tror i mesterskap. Men jeg har en raskere tid innabords, mener Viken.

Trangt nåløye

– Hvis det går pyntelig fra start har jeg en bra avslutning. Jeg får ligge og lure bak og henge med så godt jeg kan. Jakob vil vel springe for seg selv, ingen er i nærheten av hans fart.

31 løpere er påmeldt 1500 meter, 12 får finalebillett.

Ti påmeldte har raskere personlig rekord enn Viken i NM uten at personlige rekorder avgjør hvem som går videre fra fredagens kvalifisering.

– I 2018 slo jeg mange som har bedre personlig rekord enn meg.

- Medaljehåp?

– Nei, det er flere navn jeg aldri har slått før som skal løpe. Det blir hardt nok å komme seg til finalen.At det skal bli medalje er et utopisk scenario, men det skal løpes først!

  • NM I FRIIDRETT: Forsøksheat på 1500 meter kl 19.20 fredag og finale 18.45 lørdag.