Den lille «terrieren» gir seg aldri - det gir resultater

Emilie Marie Joramo er kåret til årets unge spiller/gjennombrudd i Toppserien.

Rosenborgs Emilie Marie Joramo i duell med Lyns Emma Stølen Godø under fotballkampen i Toppserien for kvinner mellom Lyn og Rosenborg på Kringsjå kunstgress.  Foto: Heiko Junge/NTB

Sport

Kvinnefotballmagasinet, et uavhengig nettsted som skriver om kvinnefotballen, er ikke i tvil. De kårer Emilie Marie Joramo fra Innset i Rennebu til årets unge spiller/gjennombrudd i Toppserien.

- Liten tvil om årets gjennombrudd i Toppserien- 18 åringen Joramo har imponert mange denne sesongen og er opptil flere år yngre enn sine rivaler, det er imponerende, skriver magasinet.

Joramo: - Artig og veldig overraskende

- Utrolig artig og veldig overraskende, sier Joramo til Opdalingen.

Emilie Marie har akkurat kommet ut av dusjen etter dagens første trening i Abrahallen, og tar seg tid til en prat med lokalavisa før hun skal spise frokost. En frokost som i hvert fall ikke består i skolebrød og cola.

- He, he, nei. Det blir nok havregrøt, smiler hun.

Joramo synes det er artig å bli sett, ikke minst når hun i stor grad bekler en defensiv rolle i laget, og dermed spiller i en posisjon som ofte neglisjeres av media.

- Hun skiller seg også ut fra andre, der hun er den eneste i denne kategorien, som ikke er en offensiv spiller, eller angriper. Sjeldent eller aldri får keepere, forsvarspillere eller dype midtbanespillere den meste hederen. Derfor er det spesielt med unge Joramo, som har fungert som det defensive limet i et RBK-lag som kjemper om gull, skriver da også Kvinnefotballmagasinet i sin begrunnelse.


- Emilie er limet mellom angrep og forsvar

Kåret til banens beste spiller i sin debut på J19 landslaget, og landslagstreneren skryter av Emilie Marie Joramo etter dobbeltlandskampene i Sverige.Høyt nivå

Magasinet mener Rosenborgs midtbanespiller har prestert på et meget høyt nivå gjennom hele sesongen.

- I tillegg til store prestasjoner, er det også å legge merke til hennes unge alder. Laget trener Steinar Lein sa obs-obs før sesongen, og kalte da Joramo en av Norges bedre talenter. Talenter er ikke noe man kan kalle alle spillere, men hennes prestasjoner har talt for seg selv og her fikk trener Lein meget rett i sin spådom.

Kvinnefotballmagasinet er ikke i tvil; Rosenborgs Emile Marie Joramo er årets unge spiller i Toppserien.  Foto: RBK

 

Opplever enorm interesse etter navnebytte

Ikke mye tid til soling når Emilie Marie Joramo og resten av Rosenborg Kvinner er på sydentur.


Emilie har spilt «alt» i årets serie, og innrømmer at det begynner å merkes, nå på tampen av en spesiell sesong.

- Rosenborg har vært flinke, bedre enn mange av de andre lagene, til å bygge et godt grunnlag i koronaperioden. Personlig føler jeg at det bare har gått bedre og bedre, sier hun.

- På andre fotball- og nettsteder er det etablerte spillere som har vært på dette nivået noen år, som er i denne kategorien i kåringene. Er man rundt 20-21 år eller eldre og har noen sesonger i Toppserien så er man ikke ung lenger, og dette er vesentlig i en liga der gjennomsnittsalderen er ca. 22,7 år, skriver Kvinnefotballmagasinet, og fortsetter:


Overgangen til storbyen var stor, men nå har fotballtalentet funnet seg godt til rette

Da hun begynte på videregående skole flyttet Emilie Joramo fra Innset i Rennebu til Trondheim. Hun innrømmer at spesielt det første året var utfordrende med en i overkant hektisk hverdag.

 

Hardtarbeidende og lojal spiller

Emilie beskrives som ekstrem lojal til laget, en spiller som gjør en kjempejobb og er en 02-snapper av ypperste merke.

- Den lille «terrieren» er i tillegg til å legge ned mange kilometer også en sterk bruddspiller som stopper motstanderen i overgangsfaser- og den type spillere blir ikke ofte nok hyllet eller belønnet for sin jobb. Skal man sette noe minustegn bak J19 landslagets sterke midtbanespiller, så er det lite mål og litt for mange baller i støtte. Men det er også litt RBK sin måte å spille på i de fasene der hun spiller, og ikke bare Joramo sin feil, skriver magasinet.

Dette er noe hovedpersonen selv i stor grad slutter seg til.

- Jeg kunne tenkt meg flere scoringer, men rollen i laget er i første rekke defensiv. sier hun, samtidig som hun håper å ta steget fremover på banen resten av sesongen og ikke minst neste år.

Spennende serieavslutning -

Nå gjenstår det kun en kamp i årets Toppserie, der det er uhyre jevnt i kampen om seriemesterskapet. Vålerenga, Rosenborg og Avaldsnes kan alle kalle seg seriemestere etter at søndagens kamper er unnagjort. Både hovedstadslaget og Rosenborg møter lag som ikke har annet enn æren å spille for.

Faktum er at Rosenborg ennå ikke har tapt i årets serie, likevel er dette sannsynligvis ikke nok til å kalle seg seriemestere etter sesongslutt.  Noe som i første rekke skyldes alt for mange uavgjortkamper.

- Det hadde vært utrolig artig å vinne serien, men vi forventer vel egentlig at Våleregna gjør jobben hjemme mot Arna-Bjørnar og blir seriemestere. Vi må bare fokusere på det vi kan gjøre mot Klepp, men det er litt bittert å tenke tilbake på alle uavgjortkampene, sier hun.

- og surt cup-tap

I cupspillet kom årets første nederlag for Rosenborg, da de tapte knepent mot Lillestrøm i semifinalen.

- Det var surt, for Lillestrøm var ikke noe bedre enn oss. Men vi spilte en dårlig kamp og skapte så og si ingen sjanser, erkjenner hun etter at drømmen om cup-finale brast på oppløpssiden.

Det er ikke lenge siden hun var å finne i gangene på Rennebu barne- og ungdomsskole. Emilies vei mot toppen av norsk kvinnefotball er som snytt ut av eventyret, der talent, tilrettelegging, målbevist satsing og evnen til alltid å gjøre sitt beste er nøkkelord for suksessen.  Foto: Jan Inge Flå

 

USA neste for fotballtalentet

Rennebujente klar for landslagsturnering i Florida og vel hjemme starter oppkjøringen til en ny sesong for klubblaget, nå i svart og hvit drakt.

 

- Aldri i tvil

Tilbake til kåringen, så skriver Kvinnefotballmagasinet at sammenlignet med Toppseriens kandidater som er to og tre år eldre og vel så det og har langt større erfaring, så har magasinet landet der de mener overraskelsen og en imponerende sesong, sammen med alder skal ha stor betydning.

- Ingen, vi vil påstå ingen i Toppserien 2020, har slått igjennom på samme måte som Joramo, selv om hun spilte mange matcher i fjor også. Etter to år på dette nivået, og med hennes sterke innsats med tanke på at RBK får medalje og kanskje gull, er det liten tvil for oss som har sett alle toppseriematchene denne sesongen.


På rundens lag to serierunder på rad

I år følger NTB Toppserien tettere enn noen gang, og setter børskarakter til hver spiller i alle kampene. Emilie Joramo fra Innset har vært på rundens lag de to siste rundene.


Kvinnefotballmagasinet var altså aldri i tvil da de skulle finne frem til den unge spilleren i Toppserien med mest suksess denne sesongen. Her har alderen og prestasjonen medvirket sterkt. Emilie Joramo er årets unge spiller/gjennombrudd 2020.