Overraskende beskjed fra stortalent: - Jeg legger opp

Simen Hårstad (20) har bestemt seg for å legge ski og gevær på hylla. Også klubbkamerat og spesiallangrennsløper Håkon Myrmo (24) avslutter karrieren.

Her er Simen Hårstad blitt Norgesmester i skiskyting. Stedet er Molde og året er 2018.  Foto: Privat

Sport

Simen Hårstad er bare 20 år, og slapp en aldri så liten bombe, da han torsdag kveld skrev på Instagram at ski og børse nå er lagt på hylla.

Simen var en del av Team Hugaas, et knippe av landets mest talentfulle unge skiskyttere, da han overrasket med å informere om at han gir seg med toppsatsingen.


Superambisiøst team sikter mot norgestoppen

Forrige uke la et av landets beste skiskytterteam treningssamlingen sin til Rennebu.


Sesongen 2017/2018 ble Simen Hårstad nr. 2 sammenlagt i Norgescupen, noe som er en meget sterk prestasjon.  Foto: Privat

Sykdom ødela motivasjonen

- Jeg fikk en knekk i vinter etter å ha hatt en god sommer og høst. Jeg ble syk etter det første Norgescup-rennet, og gikk faktisk ikke flere renn i vinter. Sånt tærer på motivasjonen til å fortsette satsingen, sier han til Opdalingen.

Simen forteller at dette ikke er første sesongen som mer eller mindre spoleres av sykdom.

- Man taper mye på å ligge på sofaen gjennom en hel vinter, så det blir for mye å ta igjen, sier han.

Den treningsvillige, men sykdomsutsatte unggutten kom med følgende kommentar til foreldrene da han bestemte seg for å legge opp.

- No slæpp e å ta hviledager fra trening.

Norgesmester

Mamma Eli bekrefter da også at Simen har vært, og er ekstremt glad i å trene, og at de måtte bremse han som liten, for jo hardere jo bedre.

Simen Hårstad har markert seg som en av landets aller beste unge utøvere i skiskyting de siste årene. Selv om karrieren dessverre ble kortere enn ønsket, kan han se tilbake på flere sterke prestasjoner, og når vi ber om høydepunkt, nøler han, før han sier:

- Å få gå med ledertrøya i Norgescupen i 2019 var stort, det samme er å ta individuelle NM-medaljer. Ja, jeg tror nok NM-helga i Molde i 2019 der jeg tok både en første og andreplass sitter igjen som karrierebeste.

Simen Hårstad med NM-bronse fellesstart på Simostranda 2018.  Foto: Privat

 

Studier

Han bor på Lillehammer, og vil fortsette med det inntil videre.

- Jeg mangler ett år på bachelor, som jeg skal gjøre ferdig, så jeg blir på Lillehammer i hvert fall ett år til, sier han.

I nærmeste fremtid blir det mest studier å holde på med for unge Hårstad.

- Det står noen digitale eksamener for døren, så det er nok å ta tak i, sier han.

I likhet med sambygding Håkon Myrmo, vil vi nok se Simen Hårstad med ski på beina, også i fremtiden.

- Ja, det tror jeg nok. Jeg er vant til å holde meg aktiv, så det blir nok ganske sikkert at jeg stiller opp i for eksempel Burennet. Her er ambisjonene å slå Håkon (Myrmo) og Indre (Halseth), sier han, bitte litt alvorlig, om den interne knivingen mellom klubbkompisene fra Rennebu idrettslag.

NM i Molde ble en stor opptur for Simen Hårstad. Han sikret seg både en 1. og 2. plass i ei helg han betegner som karrierens store høydepunkt.  Foto: Privat

 

Takker for støtten og alle heiaropene

Simen innrømmer at det er rart å tenke på at skiskytterkarrieren allerede er over. Han ber avisa overbringe gode ord til både mamma og pappa og resten av den flotte gjengen i skigruppa i moderklubben.

- Jeg er så takknemlig for all støtten og heiaropene jeg har fått fra dem. Også det lokale næringslivet har alltid hatt trua på meg, og støttet meg i satsingen, så jeg vil gjerne benytte anledningen til å takke dem alle sammen.

Fra Liatoppen skiskytterfestival i 2011 da elleve år gamle Simen Hårstad vant sitt første store renn.  Foto: Privat

 

Tidligere enn planlagt

- Det ble litt tidligere enn planlagt etter at alt ble avlyst på grunn av koronakrisen, forteller langrennsløperen Håkon Myrmo (24), til Opdalingen.

For en drøy måned siden var skiløperens karriere over, en karriere rennbyggen tenkte skulle vare litt til.

- Jeg planla å delta i NM i månedsskiftet mars/april som en avslutning på karrieren, men så ble alt avlyst. Dermed ble deltakelsen i Burennet mitt siste renn som aktiv, forteller han, uten å legge til at han vant sin klasse i det tradisjonelle turrennet på hjemmebane. Men det gjorde han altså.

I begynnelsen av februar stilte Håkon Myrmo til start i NM del 1 på Konnerud.  Foto: Privat

 

Tøff kombinasjon

Myrmo bestemte seg allerede i fjor sommer om at han bare skulle ta et år til, og at inneværende sesong skulle bli den siste som aktiv. Myrmo sier at langrenn har vært en stor del av livet omtrent siden han lærte å gå, og har de siste ti årene vært førsteprioritet

- Jeg har kombinert ski med studier, og leverer straks en bachelor i byggfag. Så nå skal jeg i gang med å søke jobb, selv om det ikke akkurat er den mest gunstige tida vi er inne i, med mange permitteringer, sier han.

Et og annet turrenn blir det nok, men Håkon Myrmo avslutter nå storsatsingen som langrennsløper.  Foto: Privat

Den treningsvillige skiløperen fra Berkåk la ned omtrent 850 treningstimer hvert år de siste årene.

- Det er ganske mye, i forhold til at studiene kommer i tillegg. Det har gått greit, men begge deler er individuelt, så det krever en god del disiplin å gjennomføre begge deler, sier han.

Til tider ensomt

Han har også vært ganske så alene som ren langrennsløper i Rennebu idrettslag, noe som til tider har føltes litt ensomt.

- Ja, til tider er det litt ensomt å være den eneste rene langrennsløperen, men selv om jeg har trent mye alene, har jeg også trent de yngre i klubben, noe som har vært givende for meg. Om jeg fortsetter som trener, avhenger blant annet jobb og hvor jeg havner, sier han.

Av enkeltrenn er det Norgescup og deltakelse i internasjonale konkurranser i utlandet han husker best.

- Deltakelse i utlandet på internasjonalt nivå har vært ekstra gjevt. Når det gjelder enkeltresultater, tror jeg fjorårets 47. plass på sprinten på Galå i Norgescupen er det beste, når vi tenker på selskapet som stilte til start, sier eks langrennsløper Håkon Myrmo.

Håkon Myrmo og Simen Hårstad har lagt ned uttallige streningstimer året rundt. Ofte har de også trent sammen og pushet hverandre.  Foto: Privat

Det vil si, helt slutt med langrenn blir det nok ikke, det ligger liksom i blodet.

- Jeg tenker nok at jeg vil fortsette med å gå på ski, og vil i hvert fall delta i lokale renn som for eksempel Burennet, sier han.