Lensmann Finn Skårsmoen opplyser at politivedtektene for Oppdal og Rennebu åpner for litt ulik oppskytingstidspunkt av fyrverkeri. Forskjellen er ikke stor, men absolutt verdt å merke seg.

I politivedtektene for Oppdal bestemmes det at oppskyting av fyrverkeri er lov i tidsrommet nyttårsaften fra klokken 19.00 frem til 1. nyttårsdag klokken 01.00.

I Rennebu gjelder de samme lovpålagte reglene fra nyttårsaften klokken 17.00 til 1. nyttårsdag kl. 02.00, hvilket betyr at det er åpnet for tre timer lengre nyttårsmoro i Rennebu enn i nabokommunen.

Hvorfor er reglene forskjellige i de to kommunene?

- Normen som gjelder for hele landet, gir litt rom for hver enkelt kommune til å bestemme tidspunktene for oppskyting. I Rennebu forholder man seg til normalvedtektene, mens i Oppdal er det satt noen begrensninger hva gjelder tidspunktene, sier Skårsmoen.

Personlig kunne lensmannen ønske at flere hadde fulgt Oppdal sitt eksempel, først og fremst av hensyn til de som av ulike årsaker sliter litt når det braker løs, men dette er altså opp til hver enkelt kommune.

Uansett om du befinner deg i Rennebu eller Oppdal når det gamle året takkes av, og det nye skal ønskes velkommen, er det viktig å forholde seg til tidspunkt og det generelle regelverket.

- Husk at det kun er tillatt å bruke fyrverkeri kjøpt av godkjent utsalgssted. Fyrverkeri tatt inn fra for eksempel Sverige er forbudt, og bruk av dette kan medføre både bøter og fengsel i henhold til loven. Ellers er det bare å oppfordre folk til å tenke sikkerhet og å vise hensyn, sier Skårsmoen.

Bruk beskyttelsesbriller. Alltid.

De to siste nyttårsfeiringenehar 30 personer fått alvorlige øyeskader som følge av bruk avfyrverkeri, viser tall fra Direktoratet for sikkerhet og beredskap(DSB). Ingen av de skadde brukte beskyttelsesbriller.

Kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring,Torbjørn Brandeggen, har følgende å si om hvordan man skal unngå øyeskader på nyttårsaften;

- Beskyttelsesbriller er en billig forsikring mot å få gjenstander iøynene på nyttårsaften. Ansiktet er spesielt utsatt denne kveldenog det er fort gjort å få gnister fra stjerneskudd eller fyrverkerii øynene. Derfor anbefaler vi alle å ha på beskyttelsesbriller heletiden når du er i nærheten av fyrverkeri eller stjerneskudd. Ogdette gjelder både voksne og barn, sier han.

I fjor fikk 18 personer øyeskader. Ingen av de skaddebrukte beskyttelsesbriller. Det ble meldt inn totalt 47personskader på fingre, ansikt, hørsel og øyne.

- Det er betenkeligat ti av de som fikk personskade i fjor var under 18 år. Dette tiltross for at det er 18 års aldersgrense for kjøp og bruk avfyrverkeri. Alle, både den som skal avfyre fyrverkeriet og de somser på, bør bruke beskyttelsesbriller. Også ved bruk avstjerneskudd er det viktig å bruke beskyttelsesbriller, slik atbarna ikke får gnister i øynene, sier han.

Kombinasjonen alkohol og fyrverkeri erlivsfarlig

De fleste personskadene skjer når folk tenner påfyrverkeri i alkoholpåvirket tilstand. Tre av fire skadde ifyrverkeriulykker de siste syv årene er menn.

- Kombinasjonen avalkohol og fyrverkeri er livsfarlig. Hvert eneste år ser vi et hoppi skadestatistikken ved årsskiftet, særlig rundt brann ogpersonskader. Vi ville fått langt færre fyrverkeriskader påpersoner og eiendeler dersom folk var mer oppmerksom på hvor farligdet egentlig er med fyrverkeri når de har drukket. Fyrer du oppmonsterbatteriet ditt bør du være edru, sier Brandeggen.

Rydd opp

Skadenetrenger ikke å være selvforskyldte. Mye skyldes andresuforsiktighet eller rett og slett hærverk, men det er likevel myedu selv kan gjøre for å unngå at det er du som rammes av en skadeeller ulykke. Rydd opp restene med en gang. Fyrverkeri ereksplosiver og selv små mengder er nok til å gi livsvarige skader.Det er forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige.

- Husk at deter de voksnes ansvar å sørge for at barn og unge holder tryggavstand under oppskyting av fyrverkeri. Og ikke glem å rydde. Mangebarn finner rester av fyrverkeri første nyttårsdag. Husk derfor årydde opp etter deg hvis du har skutt opp fyrverkeri, slik at ingenskader seg på det du har latt ligge igjen, sier Brandeggen.

Slikfår du en tryggere nyttårsfeiring:

¤ Ha nok beskyttelsesbriller tilalle. Forbered fyrverkerioppskytingen i god tid mens det ennå erlyst ute.

¤ Les bruksanvisningen nøye før bruk. Kontroller atfyrverkeriet ikke er skadd og sørg for at fyrverkeriet ikke kan velte.

¤ Bøy deg aldri over antent fyrverkeri. Ikke tenn fyrverkeri på nyttdersom det ikke tenner ved første forsøk.

¤ Hold god avstand fraoppskytingen. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen.

¤ Mange barn leter etter rester av fyrverkeri førstenyttårsdag. Husk derfor å rydde opp etter deg hvis du har skutt oppfyrverkeri, slik at ingen skader seg på det du har latt ligge igjen.