Fem nye personer har testet positivt de siste dagene. Disse er smittet etter reise, og er bekreftet smittet med omikron, skriver ordfører Geir Arild Espnes i en epost til OPP onsdag ettermiddag.

Det er første gang at den smittsomme virusvarianten blir påvist i Oppdal.

Ordføreren forteller videre at de smittede er isolert, og husstandsmedlemmer er i karantene.

«De har ikke vært i kontakt med andre etter at de kom hjem fra reise».

Omikron er nasjonalt nå regnet som den koronasmitten som er i overvekt, og at det er den typen det er mest sannsynlig å bli smittet av.

Foreløpig er smittesituasjonen i Oppdal under kontroll med få smittede. Det forventes imidlertid at smitten vil øke også her de kommende ukene.

Søndag var det klart for at 1500 elever og skoleansatte samt barnehageansatte skulle teste seg før skolestart.

Én elev testet positivt, og testen er bekreftet med positiv pcr-test analysert på St. Olav, skriver ordføreren.

«Den smittede er isolert. Nærkontakter til den smittede er i hovedsak barn, og disse er unntatt fra smittekarantene, men anbefales test på dag 3 og 7 etter nærkontakt. Voksne nærkontakter er i karantene 3 dager etter siste nærkontakt, og kan gå på jobb/skole med negativ hurtigtest på dag 3. Fritidskarantene oppheves ved negativ test på dag 7.»

– Har god testkapasitet 

Koronagruppen oppfordrer Oppdals befolkning til å fortsette å overholde smitteverntiltak, og ta en test ved luftveissymptomer.

Teststasjonen i Oppdal er åpen mandag, onsdag og fredag, fra 8.15 til 8.45. I tillegg er det mulighet for å teste seg i Rennebu tirsdag og torsdag fra 11. til 11.30.

«Det ble i dag testet i overkant av 40 personer, og det er kapasitet til å utvide dersom det blir behov for mer testing.»

Onsdag var det lange køer ved teststasjonen i Oppdal.

Grunnen til mye folk i dag onsdag er en avtale med Oppdal videregående skole knyttet til testing ved reise for idrettselever.

«Dette vil bare skje i enkle tilfeller. Ellers har vi avtale med Rennbu om testing. Kapasiteten er forøvrig god, men vi øker kapasitet hvis det blir behov. Ingen planer for dette per nå», skriver ordføreren.

Han legger til at alt av tester nå foretas som hurtigtester eller heimetester. «PCR bare hvis vi trenger oppfølging av slike tester.»

Omikron mindre alvorlig

Onsdag ettermiddag melder NRK at i sin siste ukesrapport skriver Folkehelseinstituttet uten forbehold:

«Det kan ventes en betydelig epidemibølge drevet av omikronvarianten de nærmeste ukene. Varianten gir imidlertid mindre alvorlig sykdom.»

Selv om omikronvarianten er mindre alvorlig, har den også vist seg å være mer smittsom en forgjengerne.

FHI venter derfor en betydelig smittebølge de nærmeste ukene og en betydelig belastning på helsetjenesten. De ber kommunene og sykehusene forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter.