Det er Anita Sjulsen Hage, Stig Kristiansen, Ragnhild K. Stene og Heidi Reitås Sæther, sistnevnte er også nåværende rektor på dagens kommunale skole på Voll, som sammen har dannet selskapet som er ment å skulle drive Rennebu EnSpire skole nå som kommunen har kastet inn håndkleet. Skolen skal drive etter sammen prinsipper som den offentlige skolen, men skal legge spesielt vekt på entreprenørskap, en idé skolen på Voll allerede har vært drevet etter den siste tiden under rektor Sæther.

Det var disse fire som la fram sine visjoner for privatskolen på Voll til et svært interessert og engasjert publikum.

Fram og tilbake

Initiativtakerne har en liten tidsutfordring når det gjelder oppstart av skolen. Søknadsfrist inn mot direktoratet for å bli godkjent som privatskole er 1. februar og behandlingstiden er ett år. I verste fall må altså elevene på Voll først gå ett år på Berkåk, før de kan komme tilbake til "nye" Voll skole høsten 2018.

- Vi legger opp til en samarbeid og en dialog med kommunen, fortalte Hage til tilhørerne, som til tross for et publikum med en svært positiv innstilling også fikk en rekke spørsmål fra publikum.

Man ser for seg å drive skolen kun basert på tilskudd fra staten og egeninnsats fra lag, foreninger og privatpersoner i grenda, altså uten skolepenger.

- Vi håper å kunne drive skolen uten skolepenger, fortalte Hage, men Stig Kristiansen opplyste likevel om gjeldende satser, maks 1600 kroner i måneden, i inntil elleve måneder i året.

- Vi har behov for egenkapital, egeninnsats og samarbeid både med kommunen og grendefolket, innrømmet Hage, som ikke ville fokusere på minimumsantallet for forsvarlig skoledrift, men var heller opptatt av hvor mange elever man kunne få plass til.

I dag er 58 elever ved skolen, noe som ville gi et statstilskudd på cirka syv millioner i året. I 2014 hadde skolen en budsjett på cirka 8,5 millioner.

Rektor Gjermund J. Kvam ved Vollan privatskole i Oppdal bor i grenda, og han var også til stede på møtet. Han påpekte at man også kunne få cirka ytterligere to millioner kroner i tilskudd med tanke på spesialundervisning dersom man har elever ved skolen som har behov for det.

Rektor følger med

Dagens rektor ved Voll skole, Heidi Reitås Sæther, har varslet at hun kommer til å si opp sin stilling i kommunen for å eventuelt overta som rektor ved den nye skolen.

Initiativtakerne uttrykte stor tilfredshet ved å få med seg rektoren videre. Flere av lærerne ved skolen har uttrykt interesse for å fortsette å jobbe ved skolen, men da må de si opp sine faste stillinger i kommunen.

I dag vet man ikke hvor mange lærere man har behov for, rett og slett fordi man ikke vet om man får overta bygget, om privatskolen blir godkjent og ikke minst hvor mange elever som kommer til å fortsette ved Voll dersom den blir en privatskole.

Ikke splid i bygda

Flere foreldre som Opdalingen har snakket med forteller at de allerede har bestemt seg for å flytte ungene til Berkåk. Først og fremst fordi ungene selv har uttrykt ønske om å flytte, men også fordi de ønsker at barna skal gå på en offentlig skole.

Andre foreldre igjen er svært entusiastiske og ønsker allerede nå å melde elevene inn på den private skolen, over ett år før den eventuelt blir godkjent.

Ingen av dem Opdalingen har snakket med var redd for at forskjellige valg med hensyn til skole på Berkåk eller Voll vil føre til splid og ufred i grenda.

For å bidra til skolen rent økonomisk foreslår initiativtakerne å opprette en egen forening som skal være med i det videre arbeidet. Det legges også stor vekt på flerbruksmuligheter i skolebygget, noe alle grendene i denne delen av kommunen skal få glede og nytte av. Blant annet skal det ikke koste noe å benytte seg av skolens lokaler til flerbruksaktiviteter.

- Har en plan B

De fire eierne bak Rennebu EnSpire skole har allerede vært i kontakt med Rennebu kommune for å forhøre seg om muligheten for en overtakelse av skolebygningen. Dette kan bli en utfordring fordi kommunen fortsatt skal drive barnehage i deler av samme bygning.

- Vi håper selvsagt på samarbeid, uttrykte Hage, – og vi håper at kommunen er med på tanke tanken om barnas beste. Men dersom vi ikke får til en ordning med dagens bygning har vi også en plan B, fortalte Hage, uten at hun gikk nærmere inn på den.