Han tar turen til nyttårskonserten i Oppdal kulturhus lørdag kveld.

Selv har han vært på Oppdal mange ganger.

– Det gleder jeg meg veldig til. Det er bestandig stas i Oppdal, sier Larsen til Radio E6.

Super-vikarer

Med seg tar han Trondheimssolistene - et internasjonalt anerkjent kammerorkester som består av unge talentfulle musikere ved Musikkonservatoriet i Trondheim.

– Jeg har spilt sammen med dem jevnt og trutt siden 2008. Jeg tok dem med på diplomeksamen, som jeg tok og skrev musikk til dem for første gang. Vi har turnert og spilt mye sammen, og vi skal spille musikk som er skrevet for dem opp gjennom årene. Så vi kjenner hverandre godt, ja.

Oppdalskorpsene har i år meldt sitt fravær på nyttårskonserten.

– Juniorkorpset feiret sitt jubileum i oktober, og musikkforeningen holder på med forberedelsene til et stort jubileum. Da var vi så heldige å få tak i Trondheimssolistene som er på nyttårskonsert-turné. De ville gjerne komme til Oppdal, og det passer jo helt utmerket i år, sier Guri Hokseng, booking- og arrangementsansvarlig på kulturhuset.

Det er med andre ord ikke et hvilket som helst vikarorkester som inntar scenen med Gjermund Larsen.

– Det er på en drøm å spille med dem. De er gjennom-proffe. Du kan gjøre hva du vil fra hvilket som helst repertoar, og det funker uansett. Det er utrolig artig å få være med dem på nyttårsturné, sier Larsen til Radio E6.

Trondheimssolistene har gjennomført totalt åtte konserter når de avslutter i Oppdal.

– Det blir nok den beste konserten, sier Larsen lurt.

Variasjon

Folkemusikken står sterkt i Oppdal. Musikere som Erlend Viken og Andreas Bjørkås kommer herfra, og de studerte sammen med Larsen på Norges Musikkhøyskole.

– Jeg kjenner dem godt, og vi har spilt mye sammen, men ikke de siste årene. Under studiene var det mer. Vi treffes nå og da.

Programmet blir variert i følge fiolionisten fra Innherred.

– Vi skal innom Tsjajkovskij, greske komponister, Jerod Tate, og musikk som er relatert folkemusikken. Selv liker jeg å feire nyttår ved å spille polka, så vi skal nok innom feiende flott polka også. I tillegg blir det en del nyarrangementer som jeg har satt i stand sammen med Tormod Tvete Vik.

Larsen var en del av Odd Nordstogas trio som spilte konsert i Oppdal i 2005. Foto: Siv Storløkken

Heder og ære

Musikken er fokuset på en nyttårskonsert, men kvelden inneholder også blant annet prisutdeling.

– Ordfører Elisabeth Hals kommer og åpner med nyttårstale. Tidligere år har det vært utdeling av kulturpris og kulturrådets stipend blitt delt ut, og det blir de i år også. Ildsjelprisen blir lagt til musikkforeningen sitt jubileum senere i år, forteller Hokseng.

– Det er viktig å gi heder og ære til de som fortjener det. Det blir artig å være med på, sier Larsen.

Heder og ære har det også blitt på Gjermund Larsen Trios seneste utgivelse «Tøyen sessions».

Adresseavisens anmelder var fra seg av begeistring for albumet som kom i oktober forrige høst.

Utfordrer tradisjonene

Larsen spilte konsert med trioen denne uka innimellom slagene på nyttårskonsertturneen.

Det kan man få en smakebit på i kulturhuset.

– Vi har med en av låtene fra plata, og flere låter fra trioens tidigere arrangement laget for solistene i denne anledningen.

Larsen ser det som sitt mål med musikken å ha det gøy, og å utfordre tradisjonene.

– Det jeg driver aller mest med er å utfordre tradisjonene og lage ny musikk som har fundament i folkemusikken. Musikk er lek - du må lage det du liker selv, og ha det artig. Da må man forholde seg litt fritt til tradisjonene av og til.