Omtrent 90 yrkesfagelever fra OVS og 90 tiendeklassinger fra ungdomsskolen inntok tirsdag formiddag Sportshallen i Oppdal for å lære litt om hvilke muligheter de har i arbeidslivet.

Arbeidsgiverne ligger langflate etter ung og motivert arbeidskraft, og det er nettopp det de kan finne her.

– Det er en viktig dag for yrkesfagelevene og tiendeklassingene på ungdomsskolen for å bli kjent med mulighetene de har innenfor yrkesfag, lærlingtilbud og høyere utdanning innenfor yrkesfag, sier rektor Torkil Svorkmo-Lundberg.

Nytt fra i år er det at tiendeklassingene også får muligheten til å sjekke landskapet.

– Det handler om å så noen frø, sier Torkel Kant som er fagleder for yrkesfag på OVS.

– Her får lokalt næringsliv vise hva de kan tilby, og det samme gjør OVS. Det er mange gode samarbeidspartnere her i dag, som skolen har hatt godt samarbeid med i mange år. De tenker rekruttering.

Mange bedrifter hadde rigget seg til i salen - Kraftlaget Rise Elektro, Motorhuset Oppdal, Bane Nor, Quality Skifer Hotel og Felleskjøpet for å nevne noen.

Rektor Torkil Svorkmo-Lundberg, og fagleder for yrkesfag Torkel Kant mener at karrieredagen er en av årets viktigste dager, både for elevene på yrkesfag og for bedriftene. Foto: Tore Brendryen

Karrieredagen er «Gullbilletten»

– I og med at vi har faget som heter yrkesfaglig fordypning skal elevene på yrkesfag ut i bedrifter og prøve seg i den virkelige verden. Det er veldig mange som skaffer seg læreplass på denne måten, som jeg kaller «gullbilletten». Jeg sier til elevene at her har dere muligheten til å vise dere fra deres beste side, og da blir dere attraktive for næringslivet. Da er muligheten der, sier Kant.

Elevene og bedriftene kobles via speed-dating, som innebærer at de besøker stand etter stand i salen.

Elevene får også tilbud om flere foredrag i løpet av dagen.

– Elevene på VG2 yrkesfag Trøndelag Høyere Fagskole, Forsvaret, Opplæringskontoret og Nav har holdt foredrag, og Henrik Vågen har vært innom for å snakke om fremtiden for yrkesveiene til elevene, forteller Elfrid Fjøsne som er lærer og rådgiver ved OVS.

Elever fra yrkesfagene Bygg- og anleggsteknikk, Elektro og datateknologi, Helse- og oppvekstfag, samt Salg og Service var invitert på dagen. I tillegg til de rundt 90 tiendeklassingene som kom etter hvert.

– Mange av elevene på VG2 kjenner bedriftene allerede fra praksisperioden sin. Så dukker det kanskje opp noen potensielle arbeidsplasser de ikke var klar over. Det er bra for næringene å få vise seg frem, sier rektor Svorkmo-Lundberg.

Tiendeklassingene var på plass for å få en introduksjon til karrieredagen, før de fikk snakke med bedriftene. Foto: Tore Brendryen
Elin Kolden fra Trøndelag Høyere Yrkesfagksole og Elfrid Fjøsne som er lærer og rådgiver på OVS har mange spennende jern i ilden for yrkesfagene i Oppdal. Foto: Tore Brendryen

Trenger flere helsefagarbeidere

Helsesektoren er den som skriker mest etter ny arbeidskraft. Byggebransjen svinger litt, men har ikke det samme behovet som man ser i helsefaget.

– Vi har på VG2 veldig få elever på helsefag. Vi hadde et år med veldig lav innsøking, så der kan vi dessverre ikke levere mange lærlinger. Men neste år igjen får vi veldig mange. Der må bransjen tenke langsiktig. Det er et sted vi vet det er stort behov fremover. Det er nesten 40 elever på førsteåret, så neste år blir det flere, sier Svorkmo-Lundberg.

I følge rektoren er det kamp om arbeidskraft, så elevene har mange alternativer å velge om.

– Det betyr at bedriftene også må vise seg frem.

Noe flere også gjør.

Elevene gikk på rundgang hos arbeidsgiverne i idrettshallen. Foto: Tore Brendryen

Fant jobben på karrieredagen i fjor

Mange bedrifter finner nemlig ny arbeidskraft på karrieredagen.

En av dem som er på plass i hallen for å rekruttere nye medarbeideere er Joar Aalbu.

– Jeg var ferdig på videregående i juni. Nå er jeg i arbeid, og det er godt å holde på. Det er artig å få bruke fingrene litt, sier Aalbu.

Han fant sin nåværende arbeidsplass på karrieredagen i fjor.

– Jeg ble interessert da jeg kom på karrieredagen og så alle de forskjellige mulighetene. Lokfører og energimontør, for eksempel - som er det jeg har lyst til å drive med. Jeg trives veldig godt i Spordrift hos Bane Nor. Det er gode kolleger, og arbeidsmiljøet er godt. Jeg liker meg her.

Han synes det er artig å gi litt tilbake ved å være med på karrieredagen.

Mange var interesserte i å høre hvordan Joar har det på jobb. Selv fant han jobben på samme måte som de han her snakker til. Foto: Tore Brendryen

Elektriker, mekaniker, eller noe i mellom?

Edvin Dørum og Simen Bretten går første året på elektrofag. Etter at de besøkte standen til Motorhuset Oppdal virker det som om de har funnet målet på utdanningsreisen sin.

– Bilmekaniker hos Motorhuset virker ganske interessant, sier Bretten.

– Jeg er enig i det. Vi har veldig mange valg. Vi går første året på elektro. Vi har muligheten til å jobbe med bil, og det virker ganske artig, sier Dørum.

De holder ikke på med skruing av bil på fritiden, men får holde på litt gjennom skolen.

De tror at ved å få vite om mulighetene på karrieredagen fort kan føre til at man finner ut hva man egentlig vil drive med.

– Vi er jo interesserte i de beste mulighetene for oss. Det blir enklere å ta et valg på denne måten, sier Dørum.

De ser for seg å jobbe i Oppdal etter endt skolegang.

– Jeg har ikke bestemt meg helt enda, men det virker som et ganske lurt valg nå, sier Bretten.

Edvin Dørum og Simen Bretten går elektrofag på OVS. De kunne tenke seg å jobbe som mekanikere for Motorhuset Oppdal. Foto: Tore Brendryen

Går via hotell til drømmen

Sara Klefstad jobber som resepsjonist på Quality Hotel Skifer. Hun er på plass for å sikre seg nye lærlinger, blant annet i resepsjonen.

– Turistbransjen og reiselivsbransjen trenger alltid folk. Oppdal er en fantastisk turistdestinasjon, og derfor vil vi ha folk med fagbrev. Det trengs, sier hun.

Med seg på stand har hun Oliver Bakk Sesaker, som nettopp er lærling i resepsjonen.

Oliver Bakk Sesaker er lærling i resepsjonen hos Sara Klefstad og Quality Skifer Hotel. Foto: Tore Brendryen

– Vi prøver å få inn hotellbransjen som et eget produkt. Det er mer enn et hotell, og det å jobbe i resepsjonen er mer enn å bare sjekke inn og ut, forteller han til OPP.

Bakk Sesaker drømmer om å bli flyvert, og har funnet ut at veien dit er enklere ved å starte arbeidslivet i hotellet.

– Miljøet her er velig godt, og man lærer veldig mye. Målet er å bli flyvert, men jeg har ikke lyst til å flytte fra Oppdal enda. Så da fant jeg ut at dette er en god mulighet for meg til å komme dit jeg vil.

Eivind Lundaløkk er landbruksmekaniker, mens Stian Tufte er delansvarlig hos Felleskjøpet. De vil inspirere så mange ungdommer som mulig til å ta fagbrev. Foto: Tore Brendryen

Tøft å ta egne valg

Felleskjøpet, Stian Tufte som er delansvarlig hos Felleskjøpet sitter også på stand i idrettshallen på tirsdag. Her møter han mye interessant og motivert ungdom.

– Det er stort sett her vi finner folk til å jobbe. Så karrieredagen er veldig viktig. Så er det veldig fint at tiendeklassingene også får være med, som ikke har tatt noe valg enda. Da må vi spre budskapet om tekniske industrielle fag, sier Tufte.

Der kan man bli mye innenfor mekanikk.

– Målet er å inspirere dem til å ta et fagbrev i et yrkesfag. Aller helst vårt, selvsagt, sier Eivind Lundaløkk som er landbruksmekaniker hos Felleskjøpet.

De ønsker at så mange som mulig skal ta fagbrev, for mulighetene er mange.

– Vi har en lærling nå som var lastebilsjåfør i mange år. Han syntes det ble litt kjedelig, og bestemte seg for å ta den samme eksamen som de gjør på videregående, og da trenger han ikke gjøre mer for å fullføre et lærlingeløp som mekaniker. Har du et fagbrev i bunn så har du uendelige muligheter, sier Lundaløkk.

Felleskjøpet har et stort behov for mekanikere.

– Da må vi bidra her på karrieredagen. Det hjelper ikke å klage på at det ikke er søkere, og håpe og tro på at det skal løse seg. Vi må bidra til at de tar valget, sier Tufte.

Han beundrer spesielt ungdommen som tør å gå motstrøms, og ikke bare følger flokken.

– Det er utrolig tøft å ta sine egne valg. Men mulighetene du får ved å stole på deg selv, og ta et fagbrev kan åpne utrolig mange dører. Det er klart det er fristende å flytte ut av bygda og følge vennene sine, men det er også veldig kult med de som tenker at de vil ta sine egne valg.