Dersom mer enn tre familier i Oppdal, en kommune med cirka 7000 innbyggere, bestemmer seg for å kjøpe seg tomt og bygge hus, så er det – slik det er i dag – ikke flere kommunale tomter for nybygging av privatboliger å oppdrive sentralt i kommunen.

I dag er det én byggeklar kommunal tomt på Driva, men fire er under opparbeidelse. Det vil si at det om ikke lenge er flere tomter ledig på Driva enn i Oppdal sentrum. Prisen i sentrum er det derimot ikke noe å si på; sentrumstomtene ligger på rundt 370.000 kroner, mens tomtene ute i grendene koster cirka en halv million.

De tre tomtene, som ligger like sør for sentrum, er fra et prosjekt i 2007. Det er derfor de er såpass rimelige i pris i forhold til de som opparbeides i dag, forklarer rådgiver Dag Gorseth ved avdelingen for tekniske tjenester i Oppdal kommune.

Solgt tre - fem i året

Kommunen har solgt i snitt tre til fem tomter i året, med andre ord, om noen måneder er det ikke flere kommunale tomter å oppdrive i Oppdal sentrum.

I forbindelse med kommunens handlingsprogram, i økonomiplanen, legges det nå fram skisser om et nytt prosjekt ved Mjøen og Brennan til en verdi på cirka 15 millioner kroner. For denne summen vil kommunen få cirka 40 nye sentrumsnære tomter tilgjengelige.

- Man har ved flere anledninger prøvd å få inn et tomteprosjekt med i handlingsplanen, men andre prosjekter er blitt prioritert, forklarer Gorseth er.

Åtte utenfor sentrum

- Er det ikke på tide å få opparbeidet flere tomter i sentrum?

- Det er det nå opp til kommunepolitikerne å vurdere, svarer Gorseth diplomatisk, samtidig som han vet at det per dags dato kun er tre tomter ledig. I tillegg til de fem tomtene i Drivdalen er det også to tilgjengelig på Fagerhaug og to på Lønset.

- Hvem er det som først og fremst ønsker å kjøpe kommunale tomter?

- Det er forskjellige kjøpere, men vi ser at det ofte er unge familier, nyetablerte og noen selger sin andel i en tomannsbolig for å bygge sitt eget hus.

Prosjektet som man nå prøver å få lagt inn i handlingsprogrammet og økonomiplanen for kommunen vil gi 40 nye tomter. Det vil da være snakk om tomter med vei, strøm, kloakk etc.

Selve opparbeidelsesutgiftene vil komme på cirka 375.000 per tomt, samt at kommunen kan ta høyde for salg av selve tomtearealet, omkostninger for øvrig og så videre. Gorseth mener at prisen kan se ut til å havne på rundt 500.000 per tomt.

I tillegg til de kommunale tomtene er det et par lokale tomteprosjekter i nærheten av Oppdal sentrum.

tore.aasheim@opdalingen.no

992 75 900