- Jeg har aldri vært på et Høyre-landsmøte der det har blitt fremmet og vedtatt så mye bra distriktspolitikk, forteller Ingvill Dalseg fra Oppdal Høyre, som blant annet trekker fram reiselivsresolusjonen som et godt distriktspolitisk tiltak. Ellers var varaordføreren også engasjert i tilbudet i videregående skole.

Profilskoler

- Som fylkespolitikere ser vi jo en kontinuerlig prosess når det gjelder utviklingen av skole – og tilbudsstrukturen i videregående opplæring i Trøndelag. Nå som fylket er blitt sammenslått, kan det være tid for å tenke nye og bedre løsninger for noen av fylkets videregående skoler, mener Dalseg.

- Vi stiller oss spørsmål som; hvordan opprettholde det desentraliserte videregående skoletilbudet og hvordan får vi tettere kontakt skole og lokalt næringsliv?

På årsmøtet ble kunnskapsminister Jan Tore Sanner presentert for ideen om såkalte profilskoler. Dette kan være en mulighet for å øke kvaliteten i fagopplæringen, styrke samhandlingen mellom næringsliv og utdanningsinstitusjonen, og bedre gjennomføringen i videregående opplæring. Ikke minst kan utvikling av profilskoler bidra til innovasjon og næringsutvikling, mener Dalseg.

- Eksempelvis i Oppdal, kunne Oppdal videregående skole spesialisere seg på skifer- og mineralnæringen og gi et fagskoletilbud med spesialisering innen skiferproduksjon. Ved Ytre Namdal videregående skole på Rørvik finner vi et fagskoletilbud. Skolen har lyttet til næringens behov, og ønsker nå å tilby et skreddersydd studie som de kaller havbruksoperatør. Dette er eksempel på at skolene får en profil opp mot de næringene de lokalt opplever å ha behov for og dette er også god distriktspolitikk, forklarer Dalseg.

Viktig reiseliv

- I Norge sysselsetter reiselivsnæringen rundt 160 000 ansatte og bidrar med en verdiskaping på om lag 73 milliarder kroner. I tillegg er næringen en vei inn i arbeidslivet for mange: Hver tredje sysselsatte er under 24 år, og over 40 prosent av de sysselsatte har utenlandsk bakgrunn, påpeker Dalseg. Derfor er hun glad for at landsmøtet vedtok en distriktsvennlig reiselivsresolusjon.

For å bedre norsk konkurransekraft og sikre vekst i reiselivsnæringen, mener vi i Høyre at det er viktig å prioritere et lavere skatte- og avgiftsnivå̊ for å støtte opp om arbeidsplasser i hele landet, midler til næringsrettet forskning og raskere bygging av veg og bane, mener Dalseg.

- Distriktene har naturgitte kvaliteter som gjør dem til attraktive også̊ for deltidsinnbyggere, hytteeiere som er en mellomting mellom turist og fastboende. I Norge er det 450.000 hytter som ligger i gjennomsnitt én til fire unna eierens primærbolig i byen. Hytteutbygging gir basis for utvikling av infrastruktur samt både private og offentlige tjeneste- og servicetilbud som er grunnleggende viktig for turister og reiselivsnæring, forteller Dalseg. Hun var selv med å personlig få med et eget punkt i resolusjonen om kombinasjonen av kultur og reiseliv.

- Høyre vil fremme kulturturisme for å bidra til økt samhandling mellom kultur og reiseliv og utvikling av kulturbaserte reiselivsprodukter, forteller Dalseg, samt å fullføre utbyggingsplanene for Nasjonale turistveger, i tråd med vedtatt Nasjonal transportplan.

Ikke flere nasjonalparker

Unge Høyre fremmet forslag om å få flere nasjonalparker som en del av Høyres miljøsatsing, men her var Dalseg klar i sin tale.

- Flere nasjonalparker ute i distriktene er ikke bra distriktspolitikk, mener hun.

- Legg gjerne en eller flere nasjonalparker sentralt på Østlandet så vil man nok gå bort fra den tanken. Det er vi ute i distriktene som får utfordringen med å drive næring i randsonene, og det finnes allerede en stor og omfattende forvaltning av våre nasjonalparker, mener Dalseg.

Pels ikke diskutert

Høyre diskuterte mye på sitt landsmøte, men pelsdyrnæringas framtid ble forbi gått i stillhet.

- Selv om det faktisk er to fylkeslag som enstemmig har kommet med uttalelser for næringa, så skal vi huske på at flertallet i salen har signalisert at de støtter regjeringsplattformen og det det innebærer. Hadde vi tatt opp pelsdyr på dette årsmøtet hadde det nok blitt sett på som ren provokasjon og eventuelle forslag ville blitt nedstemt.

Da er det viktigere og riktigere å jobbe inn mot for eksempel næringsfraksjonen, og ikke minst unngå at en avvikling av næringa blir en del av årets landbruksoppgjør. Det ville sette næringer innen landbruket opp mot hverandre og det er i alle fall pelsdyrnæringa ikke tjent med, mener Dalseg, som er overbevist om at en best mulig avviklingsløsning er det beste næringa kan håpe på slik situasjonen er i dag.