Den Vestfold-baserte teknologibedriften Soil Steam International kan sitte på nøkkelen til et nytt norsk maskineventyr. Denne uken ble den norske løsningen for FNs Organisasjon for ernæring og landbruk.

Den norske maskinen tilbyr for første gang produsenter av frukt, grønnsaker og bær et realistisk alternativ til kjemikalier. Resultatet er sunnere og mer mat, med bedre holdbarhet enn i dag.

-Dersom vi lykkes med vår maskin kan den endre måten vi driver moderne jordbruk på i dag, sier Hans-Kristian Westrum, daglig leder i Soil Steam International.

Alternativ til kjemikalier

Soil Steam har utviklet en maskin som bruker vanndamp for å rense jordbruksjord for uønskede organismer som sopp, ugress og nematoder. Teknologien gjør at man kan produsere bær, frukt og grønnsaker med langt mindre bruk av kjemikalier.

– Soil Steam har et produkt som kan revolusjonere produksjonen av grønnsaker, frukt og bær, og har stort potensiale for å gjøre norsk landbruk mer kostnadseffektivt og bærekraftig, sier administrerende direktør i Norsk Landbrukssamvirke, Ola Hedstein.

Vekker internasjonal oppmerksomhet

Forskere internasjonalt har lenge arbeidet med å utvikle en lignende løsning, men det er ingen som har klart å utvikle en like effektiv dampemaskin som Soil Steam. Dette gjør at løsningen får stor internasjonal oppmerksomhet.

Den 3. mai holdt Hans-Kristian Westrum et innlegg om den norske løsningen på den internasjonale konferansen «Be the solution to Soil Pollution» i Roma. Konferansen er arrangert av FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO).

Hevder seg internasjonalt

-Dette er en annerkjennelse av det norske utviklingsarbeidet. En liten Vestfold-bedrift kan sitte på løsningen som er med på å endre måten vi driver moderne jordbruk, sier Inger Solberg, divisjonsdirektør for Bærekraft i Innovasjon Norge.

Soil Steam er en av bedriftene som har mottatt finansiering fra Innovasjon Norge. Solberg gleder seg over at en stadig større del av prosjektene som finansieres av Innovasjon Norge går til innovative og bærekraftige løsninger som er med på å effektivisere norsk og internasjonalt landbruk.

-Soil Steam er et godt eksempel på den fremvoksende norske leverandørnæringen som stadig hevder seg internasjonalt, sier hun.

Utenlandske investorer interessert

Den unike teknologien gjør den norske maskinen etterspurt internasjonalt. Soil Steam er nå i ferd med å undertegne en intensjonsavtale med en av verdens største bærprodusenter fra USA

I sommer presenterer Soil Steam den kommersielle maskinen som både er raskere, billigere å produsere og mer energisparende enn de tidligere prototypene.

- Går alt etter planen så selger vi de første maskinene i løpet av 2018, og samtidig med produksjonen av disse planlegger vi å bygge fabrikk i Vestfold, avslutter Westrum.

Så er spørsmålet - er dette noe for bøndene i Oppdal og Rennebu?