Opp-Yoga AS ble dannet av Ingrid Lien våren 2017, etter 39 år i offentlig virksomhet og nå AFP pensjonist. Lien er sertifisert lærer og instruktør i Kundalini yoga, medisinsk yoga for kundaliniyogalærere og Yin yoga.

– Yoga er et fantastisk redskap for å bli mer til stede i deg selv og i livet. Yoga hjelper deg til å koble på kroppen slik at kroppen snakker med deg om hvordan du har det, om du lever det livet du ønsker eller om du trenger noe annet, sier Lien.

Da hun kom til Oppdal jobbet hun først som flyktningkonsulent. Deretter ble hun pedagogisk konsulent, før hun var inspektør ved Aune barneskole og deretter rektor ved ungdomsskolen. Før hun ble pensjonist jobbet hun som organisasjonssjef i Oppdal kommune.

– Min måte å ta vare på meg selv

Det er de senere årene hun har begynt å jobbe systematisk med yoga. Hennes første kjennskapet til yoga kom tidlig på 80-tallet.

– Jeg flyttet sammen med mannen min til Vest-Finnmark og vi var begge nyutdannede lærere. Vi fikk to barn mens vi var der, og i Loppa kommune på den tiden var det ikke mye jordmor og helsesøster og det var langt til Hammerfest sykehus. Jeg kjøpte meg ei bok om yoga for gravide. Gjennom den lærte jeg meg dyp pust og hvilken betydning det hadde for smerte og det å gå inn i å slappe av i situasjoner. Jeg var også borti ildpust når veene sto på som verst. Pusten har fortalt meg hvor viktig den er for å roe ned og å takle ulike situasjoner, sier Lien.

I årene etter har yoga-interessen vært av og på. Hun forteller at gjennom mesteparten av yrkeslivet, har hun fått rekreasjon og påfyll gjennom friluftsliv og fjellet.

– De siste årene har yoga blitt min måte å ta vare på meg selv. Jeg starter dagene tidlig om morgenen, helst før klokken sju, og kjører en yoga-økt. Da får jeg en fantastisk start på dagen og det har gjort meg veldig godt både fysisk og mentalt, sier hun.

Tror på flere fulltegnede kurs

I høst starter hun opp med nye kurs. Allerede nå har det kommet inn påmeldinger til alle kursene, og hun har tro på at flere av kursene vil bli fulltegnet. Hun skal ha kurs i Kundalini yoga og Yin yoga.

Kundalini yoga er en helhetlig yogaform som vektlegger og trener mental styrke og tilstedeværelse like mye som fysisk styrke, smidighet og beherskelse av kroppen. Kundalini betyr livskraft, mens yoga betyr å forene kropp, sinn og sjel.

Yin yoga er inspirert av nyere forskning på bindevevet og jobber nettopp med dette. For å nå inn til bindevevet utføres yogastillingene i Yin yoga mykt og rolig uten muskulær spenning.

– Kursene er både for erfarne og uerfarne. De kursene jeg har hatt tidligere har det vært et stort aldersspenn, fra 18 til 75 år, sier hun.

– Hvordan var tilbakemeldingene på tidligere kurs?

– De var veldig gode og folk virket veldig fornøyd med opplegget, sier hun.

– Tiden vi lever i gjør at yoga er en god treningsform. Vi har det veldig travelt og stressnivået er høyt for mange. Da er det greit å finne styrke gjennom det å finne roen og å bruke pusten, sier hun.

Se bildeserie øverst i artikkelen!