Den siste uken har etterspørselen på jodtabletter skutt i været etter Russlands grufulle angrep på Ukraina.

– Selv om sannsynligheten for en atomulykke i Europa fortsatt er veldig lav, så er den noe økt på grunn av krigshandlingene i Ukraina, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Kommunen har nok jodtabletter til de utsatte gruppene

Jodtabletter er siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak av Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA) og Helsedirektoratet.

Nå får kommunene beskjed om å gå gjennom beredskapen som følge av krigen i Ukraina.

– Vi er først og fremst opptatt av at kommunene går gjennom sine systemer og kan benytte de tablettene de allerede har på lager dersom det skulle bli aktuelt i framtiden, sier Nakstad.

Helsemyndighetene anbefaler at alle kommuner har jodtabletter tilgjengelig for sine innbyggere i de mest sårbare målgruppene (barn og unge under 18 år, gravide og ammende)

Lagret tabletter

Oppdal kommune har nok tabletter til denne målgruppen. Tablettene er lagret ved alle skoler og barnehager, helsestasjonen og rådhuset.

Det skriver Oppdal kommune på sin hjemmeside.

«Skoler og barnehager har prosedyrer for når og hvordan de skal dele ut tabletter til barn og unge dersom en atomulykke med radioaktivt jod skulle skje i skole - og barnehagetid.

Melding om bruk av tablettene blir gitt av kommunens kriseledelse på bakgrunn av varsel fra kriseutvalget for atomberedskap.»,

Dersom en atomulykke skulle hende utenfor skole - og barnehagetid eller i ferie, vil kriseledelsen varsle befolkningen og det vil bli organsiert utdeling av tabletter til målgruppa fra servicetorget ved rådhuset.

Den enkeltes ansvar for jodtabletter

Alle under 40 år, gravide, ammende og de som har barn som bor hjemme anbefales å kjøpe jodtabletter for hjemmelagring. Tablettene kjøpes reseptfritt på apoteket. Tablettene skal bare tas etter råd fra myndighetene.

Jodtabletter går ikke ut på dato og kan altså benyttes selv om utløpedato har gått ut for flere år siden. Helsedirektoratet tester kvaliteten på tablettene jevnlig.

Espen Nakstad oppfordrer folk til å unngå hamstring av jodtabletter.