Lørdag arrangeres det åpen dag på Oppdal brannstasjon og Rennebu brannstasjon. Dette er første gang arrangementet også blir gjennomført i Rennebu.

Det er Trøndelag brann- og redningstjeneste og If som står for gjennomføringen av arrangementet.

På rundt 350 steder over hele landet inviterer brannvesenet til Åpen brannstasjon. Dette er lagt opp som en familieaktivitet, der barn og voksne får opplæring i hvordan de kan sikre hjemmet mot brann.

Konkurranser med premier, innsatsdemonstrasjoner og brannbiler er noe av det du kan oppleve.

- Åpen brannstasjon har blitt en fin tradisjon som gir oss en unik mulighet til å formidle brannforebyggende budskaper til et interessert publikum. Vi gleder oss, og håper mange kommer på besøk, sier brannmester Trine Bakke i Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS.

Få har hatt brannøvelse hjemme

Brannsikkerhet i hjemmet er hovedtema når brannvesen åpner brannstasjonene. Tre av fire familier har aldri hatt brannøvelse hjemme, ifølge en ny undersøkelse.

- Det bekymrer oss veldig at så mange ikke har trent på hva man skal gjøre ved brann. Det er for sent å oppdage at teori og praksis ikke stemmer overens når kjøkkenet eller stua står i full fyr. Et lite branntilløp utvikler seg raskt til full overtenning, så her må alle handle riktig fra første stund, sier konserndirektør Morten Thorsrud i If.

Få avtaler møtested

Bare ti prosent av husstander med to eller flere personer har avtalt møtested utendørs i tilfelle brann, ifølge spørreundersøkelsen. Dette skremmer brannvesenet.

- Ved brann blir det fort kaotisk, og det er lett å komme bort fra hverandre. For oss i brannvesenet er det et skrekkscenario at folk løper tilbake inn i brennende hus for å lete etter familiemedlemmer som kanskje har kommet seg ut andre veier. Derfor er det å avtale et fast møtested utenfor boligen noe av det enkleste og viktigste man kan gjøre, sier Bakke.