Trondheim nådde ikke opp i kampen om å bli arrangør av ski-VM i 2023. Den slovenske skimetropolen Planica ble torsdag tildelt mesterskapet.

Det ble klart etter at de 16 medlemmene i styret i Det internasjonale skiforbundet (FIS) hadde avgitt sin stemme under FIS-kongressen i greske Costa Navarino.

Planica fikk ni stemmer, mens seks av styremedlemmene gikk for den norske søknaden.

– Vi gratulerer Planica med VM i nordiske grener i 2023. Dette ble akkurat så jevnt som vi hadde trodd på forhånd. Samtidig vil jeg takke alle involverte i Trondheim for en kjempejobb. Jeg har aldri opplevd et større engasjement i noe prosjekt enn det jeg har opplevd i Trondheim og Trøndelag, og alle bør være stolte over den jobben som er gjort, sier skipresident Erik Røste.

Trondheim søkte også om å få arrangere VM i 2021. Da gikk tyske Oberstdorf seirende ut av stemmekampen under kongressen i mexicanske Cancún.

På den norske nasjonaldagen måtte VM-sjef Guri Hetland, Trondheim-ordfører Rita Ottervik og resten av delegasjonen fra trønderhovedstaden bokføre et nytt stemmenederlag.

Stemmefiske

Hetland og hennes støttespillere har de siste dagene jobbet hardt for å sikre Trondheim den nødvendige støtten i FIS-styret. Det har hele veien ligget an til at avstemningen ville bli svært jevn.

Da den norske VM-søknaden ble presentert tirsdag, var langrennsdronningen Marit Bjørgen én av mange stjerner som snakket Trondheims sak. I presentasjonsvideoen bidro både kronprins Haakon, Bjørn Dæhlie og den russiske skipresidenten Jelena Välbe.

Dæhlie og Välbe var to av de fremste medaljesankerne sist Trondheim arrangerte ski-VM i 1997.

Spilte på følelser

Seefeld (Østerrike) og nevnte Oberstdorf står som arrangører for de to kommende verdensmesterskapene i nordiske grener. I den norske VM-søknaden har man hele veien pekt på at det er naturlig å legge 2023-VM til Skandinavia framfor en ny runde i Mellom-Europa.

I tillegg har VM-sjef Guri Hetland og hennes støttespillere trukket fram det norske folks entusiasme for skiidrett og den folkefesten et mesterskap i Trondheim vil gi.

Tidligere i uken hevdet skipresident Erik Røste i et intervju med NTB at infrastrukturen ligger bedre til rette i Trondheim enn nesten noe annet sted.

De argumentene nådde man ikke gjennom med. Planica hadde fire mislykkede VM-søknader før slovenerne endelig lyktes torsdag. Mange har ment det var på tide å gi Planica et verdensmesterskap. Den tanken fikk flertall i FIS-styret.

Øremerkede penger

Den slovenske skimetropolen har det meste av anlegg på plass. Det ville ikke vært tilfelle om Trondheim hadde vunnet fram. Regjeringen hadde lovet 180 millioner kroner til utbedring av anlegget i Granåsen, men disse pengene var øremerket et VM i 2023.

Mange vil mene Trondheim står svært sterkt om trønderne satser mot mesterskapet i 2025.

Norge har arrangert ski-VM fem ganger tidligere, sist i 2011. Da var Oslo arrangør.

VM i nordiske grener består av langrenn, kombinert og hopp.

Ordfører gir ikke opp ski-VM i Trondheim

Ordfører Rita Ottervik (Ap) er svært skuffet over at FIS vraket ski-VM i Trondheim, men vil fortsette å kjempe for et mesterskap.

– Jeg kommer til å jobbe for å prøve en gang til, bekrefter Ottervik overfor NTB.

Trondheim-ordføreren mener at hennes by hadde vært en bedre vert for ski-VM 2023 enn slovenske Planica, og at FIS-styret har lagt vekt på andre ting en kvaliteten på søknaden.

Planica hadde flere mislykkede søknader bak seg før slovenerne endelig lyktes torsdag. For Trondheim var dette byens andre søknad siden den arrangerte ski-VM i 1997.

– Det er tydelig at det ikke bare er kvaliteten det kommer an på. Vi mener at vi har et bedre konsept, et mer kompakt opplegg og bedre muligheter for å få til en stor folkefest, sier Ottervik, som også er skuffet over antall stemmer fra FIS-styret.

Trangere kår for Trondheim

Seks styremedlemmer stemte for Trondheim, mens hele ni stemte for Planica. Det var færre enn det Ottervik hadde forventet.

– Vi hadde forventet minst sju stemmer, sier Ottervik om beslutningen som gjør at Trondheim går glipp av 180 millioner fra regjeringen.

Disse skulle etter planen gå til utbedring av skianlegget i Granåsen.

– Nå blir vi nødt til å ta en revurdering av hva vi kan investere i, og hvor fort vi kan investere i de ulike anleggene, sier Trondheim-ordfører Rita Ottervik.

Vil ha mesterskap til Norge

Når NTB tar kontakt med kulturminister Trine Skei Grande (V), kan hun ikke kommentere hva de 180 øremerkede millionene nå vil gå til.

– Vi har ikke planlagt ut ifra at Trondheim ikke skulle få mesterskapet, sier Grande.

Hun gratulerer Planica med seieren, men er i likhet med Ottervik skuffet.

– Det er leit at det ikke gikk. Jeg tror at dette hadde blitt et flott arrangement, og det er synd at Trondheim hadde en så god konkurrent, mener Grande, som gjerne vil ha store idrettsmesterskap til Trondheim og Norge.

Hun mener at det er Norges oppgave å med jevne mellomrom ta det ansvaret. Grande legger til at Trondheim ville vært en flott vertsby.

– Trondheim er en fantastisk fin hovedstad i Trøndelag, og jeg tror at arrangørene ville klart å vise fram både byen, landet og idretten på en god måte, sier Grande.