Elever ved videregående skoler over hele landet deltok i skolevalget mandag og tirsdag. Skolevalget arrangeres av NSD – Norsk senter for forskningsdata, på oppdrag fra Utdanningsdirektoratet.

Målet med å la elevene delta i et prøvevalg, er å øke kunnskapen om og interessen for politikken. I forkant var det valgkamp og debatter på skolene.

Tirsdag var det elevene ved Oppdal videregående skole sin tur til å stemme. Ettermiddagens opptelling viser at Arbeiderpartiet får mest støtte hos ungdommen.

Med en oppslutning på 37,5 prosent er Ap skolens desidert største parti. Andreplassen tar Senterpartiet med 17,5 prosent, mens Høyre fikk 10,8 prosent av stemmene tok tredjeplassen.

Rødgrønn side fikk hele 64,8 prosent av stemmene. De borgelige partiene fikk på sin side 24,1 prosent oppslutning.

Se alle resultatene nederst i artikkelen, eller til venstre på denne siden hvis du sitter foran datamaskinen.

En fornøyd Kristian Torve

Arbeiderpartiets ungdomskandidat, Kristian Torve, synes det er veldig artig å se at ungdommen i Oppdal er enig med politikken til Ap.

- Vi er selvsagt godt fornøyd med resultatet. Når jeg er ute og snakker med folk i hele fylket, er det veldig mange som er enige med meg i at vi trenger en ny regjering, sier Torve til Opdalingen.

- Så registrerer jeg at Frp og Høyres prat om skattekutt til de med mest fra før, ikke slo an hos oppdalingene, legger han til.

Grunnlaget for å avgi stemmer fikk OVS-elevene da det ble arrangert skoledebatt i Oppdal kulturhus forrige uke. Her var Torve og flere andre lokale politikere til stede.

- I debatten pratet jeg aller mest om at alle unge må ha en skoleplass, læreplass eller en arbeidsplass å gå til, forteller oppdalspolitikeren, som tror temaene fenget de unge i Oppdal.

- Resultatet kunne vært bedre

Venstre havnet på en syvende plass med 4,2 prosent av stemmene i skolevalget. Stortingskandidat for Sør-Trøndelag Venstre, Iver Vammervold, er naturligvis ikke like fornøyd med resultatet.

- Jeg er fornøyd med å ha frontet vår egen politikk, uten å rakke ned på andre partier. Resultatet skulle selvsagt vært mye bedre, men til å være min første skoledebatt er jeg godt fornøyd, sier han til Opdalingen.

- Hva har du og Venstre tenkt å gjøre fram mot valget for å sanke flere stemmer?

- Jeg står på rushtidsaksjon klokken syv hver morgen, stand i tre timer, og dørbank om kvelden. Det er full pakke. Målingene blir stadig bedre, og Jon Gunnes er inne på de fleste målinger der vi er over 4 prosent, forteller Vammervold.

Opdalingen kommer tilbake med interaktiv grafikk fra skolevalget i hele landet i løpet av kvelden.