Lørdag ble venner og familie vitne til et historisk øyeblikk, da Sjur Fosheim Sæther og Claus Christian Hansen giftet seg i Oppdal kirke. Dette var den aller første likekjønnede vielsen i kirken på Vang.

Ida og Therese Bjørshoel Karrestad ble i august i fjor det første homofile paret som markerte bryllupet sitt i kirken.

Giftemålet til Sjur og Claus foregår samtidig som Trondheim Pride går av stabelen i trønderhovedstaden. Festivalen som startet 9. september, har i år 20 års-jubileum.

- Ikke et politisk statement

Etter vielsen flokket folk seg rundt kirketrappa for å ta bilder av det nygifte paret, som benyttet anledningen til å takke alle som hadde møtt opp i kirken.

- Det var en vakker vielse, men også en alvorlig stund, vi ga tross alt et løfte foran presten. Man tenker kanskje at en slik stund kan være litt skummel, men i dag føltes det riktig, sier Sjur til Opdalingen.

- Hva tenker du om at dere nå er historiske?

- Vi er vel kanskje det, i hvert fall på lokalt plan. Men jeg tenker ikke så mye på det. Vi gifter oss ikke som et politisk statement, vi gjør dette fordi vi elsker hverandre, forteller han.

Forlot kirken på hesteryggen

Sjur har bodd sammen med danske Claus i fire og et halvt år.

- Det var rundt tiden da den nye vigselsliturgien ble vedtatt at vi bestemte oss for å gifte oss, sier Sjur, og legger til at de aldri har vært ordentlig forlovet.

Både han og Claus er veldig glade i hester, og hva var vel ikke mer naturlig enn at paret forlot kirka på hver sin hest. I kveld fortsetter feiringen med lukket lag i Berghallen.

Sokneprest og kantor fra Røros

Det er fremdeles ingen av prestene i Oppdal som ønsker å bruke den nye liturgien. Derfor hentet paret inn sokneprest Harald Hauge og kantor Stephen Hicks fra Røros.

- Det er den aller første gangen jeg har gleden og æren av å vie et likekjønnet par. For meg har dette vært en viktig sak i mange år. Jeg sitter i Kirkemøtet og har vært med å utarbeide liturgien, sier Hauge til Opdalingen.

- Har du alltid vært for å vie homofile par?

- De aller fleste mennesker utvikler seg gjennom livet. Da jeg var yngre var ikke dette en sak jeg mente så mye om. Men i løpet av studietiden knyttet jeg kontakt med venner som var opptatt av det. I min tid i prestetjeneste har jeg hele veien vært entydig på dette, sier soknepresten.

Se bildeserie øverst i artikkelen!