Iver Vammervold (22) fra Oppdal har siden i august i år fungert som leder for Trondheim Unge Venstre, før han ble valgt i oktober. Han har vært aktiv i politikken og Venstre siden han meldte seg inn som medlem i 2011.

– Gjennom ledervervet kommer du i kontakt med mye folk. Du får også utfordre deg på mange områder, forteller Vammervold til Opdalingen.

– På hvilken måte får du utfordret deg?

– Jeg er veldig sjenert og er ikke typen som snakker med folk på gata. Men under valgkampperioden sto jeg på stand og pratet med folk. Jeg ble tryggere på meg selv. I tillegg var jeg med på to skoledebatter, i Oppdal og Meldal, og hadde noen spurt meg for ett år siden om jeg ville sitte i panelet, hadde jeg nok takket nei, sier han.

Gjennom den intense valgkampperioden forteller Vammervold at han har blitt en bedre politiker.

– Jeg har lært mye om fagområder og jeg tror jeg også har blitt bedre på å argumentere og ikke bruke så lang tid på å komme fram til poenget. Jeg er ikke den som tar ordet i store forsamlinger, men det er artig når du har et godt poeng på lur som du kan komme med, sier han.

Skal fine klare å kombinere lederverv med studie

Årets stortingsvalg er historie og Vammervold forteller at de allerede har begynt å se fram mot lokalvalget om to år.

– Hovedmålet blir å bygge et lag fram mot lokalvalget og få med folk som er engasjert og gira. Under årets valgkamp var det den harde kjerne som bidro hver dag, mens mange var med kun en gang. Fram mot neste valg må vi få flere til å bli med oftere, sier 22-åringen.

Førstkommende mandag er det bygningsrådsmøte i Oppdal og da kan det hende Vammervold får sin debut i bygningsrådet. Han er andre vara og må kanskje steppe inn.

– Jeg har møtt en gang tidligere i kommunestyret, og det var veldig artig. De som møter fast har en annen innsikt i saksgangen og detaljer i en sak. Jeg er som regel med på alle gruppemøtene til Oppdal Venstre, siden jeg er sekretær, og der har jeg lært veldig mye, som legger til at han godt kunne tenkt seg å sitte i et politisk utvalg i Oppdal.

Oppdalingen bor for tiden i Trondheim, hvor han studerer sykepleie.

– Hvordan blir det å skulle kombinere ledervervet og studiet?

– Det tror jeg kommer til å gå fint. Det kommer til å ta mye tid å være leder, men jeg kommer til å få det til å fungere. Jeg trives veldig godt på studiet og jeg har jobbet i fem år på sykehjemmet i Oppdal, og det er veldig artig å lære teorien bak det vi gjør i jobben, sier han.

Kan havne i landsstyret

– Hva vil du si er dine sterkeste egenskaper som leder?

– Jeg er håper å være inkluderende. Jeg ønsker å inkludere alle medlemmer i prosesser og avgjørelser, sier han.

22- åringen sier at Trondheim Unge Venstre møtes cirka annenhver uke, noen ganger oftere. Siste helga i oktober skal han delta på landsmøtet til Unge Venstre, og det blir en ny opplevelse for oppdalingen.

– Jeg har tidligere vært med på landsmøtet til Venstre, men dette landsmøtet blir en ny opplevelse. Jeg gleder meg veldig og i tillegg er jeg innstilt som andre vara i landsstyret. Så det blir spennende å se om jeg blir valgt inn, og blir jeg det, så kan jeg kanskje være med å påvirke sentral politikk, sier han.

Jon Gunnes fikk i år en plass på Stortinget og Vammervold forteller at det kan vise seg å være gull verdt for blant annet Oppdal og Rennebu.

– Han blir en talsmann for jernbane og kollektivtransport og Unge Venstre nasjonalist ønsker mer kollektivtransport. Får jeg muligheten i landsstyret, kommer jeg til å jobbe for å få etablert et bedre kollektivtilbud i Oppdal, sier han.