Hver vår er utfordringen for mange lag å finne aktiviteter som fyller opp lagskassa til sommeren når det blir cuper og turneringer som skal betales. G10 fant en løsning som både styrker laget - og bidrar i lokalsamfunnet. De har bestemt seg for å plukke søppel rundt om i bygda!

Med fokus på miljø og bærekraft håper de at lokalbefolkningen ønsker å støtte opp om prosjektet.

Ambjørg Håker er mamma til Martin på guttelaget fra 2013-årgangen. Hun sitter i «sosialkomiteen» og  var med på å finne frem til denne dugnadsaktiviteten.

– Vi ville at guttene skulle bidra selv i dugnaden, og vi visste at behovet for å plukke søppel ville dukke opp utpå våren. Det var også fint å kunne gjøre noe annet enn å selge dopapir.

Fylte ti søppelsekker

Nå er de allerede godt i gang og sist lørdag hadde de dugnad. Da tok de for seg området rundt stadion, og gikk langs Ålma.

Guttene fylte opp ti fulle søppelsekker av avfall rundt stadionområdet og langs Ålma. Foto: Privat

Der fant søppel som fylte ti fulle søppelsekker, blant annet veldig mye byggeavfall. Håker kontaktet derfor byggefirmaet som hadde vært hovedentreprenør ved den nye brannstasjonen, Børset og Bjerkset.

Hun fortalte dem om alt søppelet som guttene hadde funnet, og de ville gi 3 000 kroner for at de hadde ryddet opp etter dem, forteller hun.

Når snøen smelter ytterligere er planen å plukke søppel langs gamle E6, Gamle kongeveg og riksveg 70, men de holder seg unna områder i sentrum der Miljøpatruljen fra Vekst plukker.

Guttene tar gjerne imot tips på andre områder hvor det trengs å ta en rydderunde.

Pengene går til turneringer og andre fotballrelaterte aktiviteter. De har meldt seg på Skandia Cup i Trondheim nå i vår og har planer om en turnering til i høst. De vil også bruke noe av pengene til sosiale aktiviteter. Guttene syns det er både spennende og motiverende å se at de får inn penger.

Halvveis til målet

Målet er å få inn 20 000 kroner, og de er allerede halvveis.

Håker er fornøyd med responsen, og mener de treffer lokalbefolkninga med denne ideen.

– Det er et bærekraftig tiltak, uten noen form for kjøpepress. Noen har også mindre nettverk enn andre, men på denne måten blir det mindre synlig, sier Håker.

Oppdalsbanken har gitt 2000 kr til prosjektet. Stig Høiberg, finansrådgiver i Oppdalsbanken, sier at de ser på dette prosjektet som veldig meningsfylt der ungdom bruker av tiden sin til alles interesse.

– Å rydde søppel er et positivt tiltak vi støtter med 10 prosent av målet til guttene, fortsetter han om lokalverdi.no, som er en enkel måte samle inn penger til nye ideer og prosjekter i lokalmiljøet.