I perioden fra og med 1. april til og med 20. august gjelder generell båndtvang over hele landet. I Oppdal og Rennebu gjelder i tillegg utvidet båndtvang til 31. oktober i områder der bufe beiter.

Ikke alle hundeeiere er like flinke til å overholde disse bestemmelsene, forteller avsnittsleder Finn Skårsmoen ved politiet i Oppdal. De mottar tidvis klager om at det er mange som ikke forholder seg til båndtvangen.

– Vi ønsker å gå ut med en generell opplysning om at båndtvangsbestemmelsen gjelder for perioden, sier Skårsmoen, og fortsetter:

– Vi ber hundefolk om å ta hensyn til hverandre. Og om at hundefolk tar hensyn til folk som ikke har hund, og som ønsker å gå i fred og ro uten å bli oppsøkt av hund som går uten bånd.

Angrep av løshunder på husdyr er også en utfordring overholdelse av båndtvangen kan bøte på.

Hundelovens § 6 om sikring av hund omfatter mer enn bare båndtvang. Hundeholdere er også ansvarlige for at hunden, dersom den ikke er i bånd, skal bli holdt «forsvarlig inngjerdet eller innestengt».

Skårsmoen minner om at dette blant annet innebærer at folk som har hunden løs i hagen, må ha mer enn bare et lavt hagegjerde for å holde hunden inne, dersom det skal regnes som forsvarlig inngjerding.

– Målet vårt er å unngå at vi ender opp med at vi får skade på dyr eller personer som følge av løse hunder, sier Skårsmoen.

Kan straffes med fengsel

Avsnittslederen legger til at politiet i utgangspunktet sterkt ønsker at folk ikke må gå til det skrittet å anmelde forholdet. Men:

– Det er et ris bak speilet, som med alle lover, sier han.

Hundelovens § 28 omhandler straff, og der opplyses det at en hundeholder som «forsettelig eller uaktsomt» overtrer bestemmelsene i hundeloven kan straffes med bøter eller fengsel inntil seks måneder og bot.

Selv etter et uheldig møte med en hund uten bånd, er det mange som vegrer seg fra å anmelde forholdet, mener Skårsmoen.

– Vi ønsker å rydde opp på lavest mulig nivå, og gå ut med informasjon og gjøre hundeeiere oppmerksomme på bestemmelsene.