Stor aktivitet og intenst fokus på deltakerne under helgas semifinaler i norgesserien for gjeterhunder og da snakker vi ikke om folka, men om hundene.

Oppdal visste seg fra sin flotteste side lørdag der gjeterhundene utførte program i verdensklasse, med et solbadende Oppdal som bakteppe.

- Om du ser for deg at hundene som vi bruker til vanlig på gårdene er som arbeidsfolk å regne, så er hundene som deltar her på Trenga denne helga toppidrettsfolk, forklarte sauebonde og hundeier Hans Snøve til Opdalingen.

26 ekvipasjer skal gjennom hver sin runde både lørdag og søndag, og her skal sauene både drives inn, én og to sauer skal skilles fra resten av flokken innenfor et visst område og saueflokken skal gjennom tre forskjellige porter.

Inndrivingen starter fra 300 meter, og alle som har hund vet at det skal litt av et samspill til mellom hund og eier dersom hunden skal lystre når den er 300 meter unna, ikke for å snakke om samtidig drive en flokk med sauer i en betsemt retning.

Ildsjeler som Eivind Såstad Mjøen, Stein Lauritzen og Ingvald Haugan flyr rundt nesten like mye som hundene på jordene, de flytter saueflokkene fra mål til start.

- Det er fantastisk å se hvor flinke disse hundene er, forteller Stein Lauritzen.

- Her er det både norgesmestere, europamestere og verdensmestere på banen, forklarer han, og kommer med et utbrudd av misnøye når en av ekvipasjene blir diskvalifisert fordi hunden blir for nærgående en av sauene.

- Det er strenge regler for hva som er lov og ikke, og konkurransen er tøff, forteller Lauritzen. Han selv har tre hunder, men ingen deltar i helgen.

- For å komme til semifinalene nå i helga så har man gått gjennom en rekke prøver og innledende runder. Dette er konkurranse etter bestemte regler der hundene skal føre sauene i helt bestemte ruter, når vi jobber med hund ute på beitene så er det viktigste at sauene kommer på riktig plass, ikke nødvendigvis hvilken vei de tok for å komme dit.

Det brukes flere flokker med sauer under semifinalene slik at dyrene ikke blir utslitt. Det er også et krav at sauene som brukes skal være vant til hund fra før slik at ikke det å bli gjetet av en hund kommer som et sjokk på sauene.

Gjeterhunder deles inn i tre klasser; 1, 2 og 3. En vanlig gjeterhund som har bestått den første testen er i klasse 1. Alle hundene som deltar på serien i helgen er klasse 3 hunder og hver ekvipasje må gjennom programmet i løpet av 14 tøffe  minutter.

Alle som ønsker å se gjeterhunder helt i verdenstoppen vise seg fram, er hjertelig velkommen til å ta turen opp på Loesjordene for å se dyrene i aksjon. Semifinalene finner sted hver dag fram til cirka 15.30 både lørdag og søndag.