Det er nettstedet Medier24 som bringer et intervju med Einar Otto Stangvik og VG-kollega Håkon Høydal der de forteller om sitt arbeid med avsløre bakmenn og brukere av nettforum med bilder og video av overgrep mot barn.

VG avslørte saken for ni måneder siden, men valgte å vente med å publisere saken til politiet hadde avsluttet sin etterforskning.

Både det australske politiet og VG har på hver sin kant fått kritikk for sine arbeidsmetoder, politiet fordi de faktisk drev nettforum, VG mest fordi de likke avslørte politiet med en gang, samtidig som noen mener at VG selv også beveger seg i en gråsone med sine metoder.

Mye sorg, sinne og tanker

Til Medier24 forteller Håkon Høydal og Einar Otto Stangvik om hvilken påkjenning det er å jobbe med dette temaet.

- Vi ser ikke på bilder. Vi holder oss til tekster, meldinger, brukerdata, og analyserer det. Det betyr at vi også kommer over en del beskrivelser av hva som har skjedd, og det er mer enn vondt nok, sier Høydal til nettavisen.

Å lese slike beskrivelser er kanskje i en juridisk gråsone. Å laste ned bilder og film ville dessuten vært over streken. Men det er ikke hva Stangvik tenker mest på:

- Det «minste problemet» er at det er ulovlig. Jeg hadde gått til grunne hvis jeg skulle sett på alt dette også, sier han.

Journalistene holder seg oppreist, men etter dager hvor man er langt nede i materien blir det mye sorg, sinne og tanker.

Det forklarer kanskje også hvorfor VG er såpass kritisk til at politiet valgte å drive verdens største overgrepsforum videre i ni måneder.

Vond å lese

- Når man leser inne på disse forumene, er det så mye som bare er helt skrudd. Oppfatninger og beskrivelser av at man gjør dette av «kjærlighet» til barna. Om hvordan barna «ikke har klaget». Å lese sånt gjør selvsagt vondt, sier Stangvik.

- Og som far til en 2-åring er det helt koko. Man kan få lyst til å gjøre det, men jeg kan heller ikke sette meg ned der inne for å imøtegå dem, fortsetter han.

Einar Otto Stangvik og Håkon Høydal varsler flere saker de kommende dagene. De er ikke helt ferdig med historien.

  • Les hele intervjuet med Stangvik og Høydal på Medier24.

Bilde og tekst gjengitt med tillatelse fra Medier24.no