Kampen mot plast og forsøpling av våre hav- og naturområder er et globalt problem, som må løses lokalt. Derfor inviterer Sparebank1 SMN hele Midt-Norge med på plastdugnad; i Oppdal og Rennebu er Opdalingen med som samarbeidspartner.

Enkelt forklart: Lag, foreninger og skoler kan melde seg på en lokal plastdugnad der man får betalt 100 kroner for hver fylte søppelsekk som man leverer inn i løpet av dugnaden som finner sted 30. april - 13. mai.

Ikke bare får vi ryddet bort plastavfall i nærmiljøet; vi får det også ekstra fint til 17. mai.

Ryddeaksjonen skal være dugnadsbasert arbeid der flere går sammen om å rydde et naturområde for herreløst avfall, det vil si søppel som ingen eier, som ligger ute i naturen.

Plastdugnaden gjennomføres i uke 18 og 19. Det skal benyttes avfallssekker som vil deles ut i SpareBank1 SMN sine lokaler i forkant av aksjonen. Avfallet skal leveres på fast innsamlingssted ved bankkontorene i Oppdal og Rennebu. Dette får du mer informasjon om ved påmelding.

Bli med på dugnaden

De som melder seg på kan rydde friområder, fellesområder, områder tilknyttet vann og elver, stier og  skogsområder. Noen vil kanskje rydde i nærområdet sitt, rundt skolen og idrettsanlegget eller i sentrum. Hovedregelen er derfor enkel – rydd i den vakre naturen i Midt-Norge, og bidra til å gjøre den enda vakrere!

Og bare så det er klart; det gis ikke anledning til å levere inn avfall som tilhører privatpersoner eller bedrifter - det både bør og kan vi alle sammen levere til miljøstasjonene i våre respektive kommuner.

Banken støtter deltagende skoler, lag og foreninger med 100 kroner per sekk som er fylt med herreløst avfall som er plukket i naturen. Støtten utbetales i etterkant av aksjonen, til lagets eller skolens kontonummer.

Etter endt aksjon trekker i tillegg Sparebank1 SMN og Opdalingen ut noen av de som bidrar og gir en ekstra påskjønnelse (litt sånn som kartonglotteriet).

Du kan også være med i trekningen av ekstra premier ved å laste opp bilder fra dugnaden med deg og de du deltar på dugnad med på Instagram med #opdalingen.

Hvorfor gjør vi dette?

Sparebank 1 SMN er en regional sparebank som hvert år bruker deler av sitt overskudd på allmennyttige formål innen idrett, kultur og samfunns- og næringsutvikling. Banken ønsker å støtte, bygge og utvikle regionen, og bidrar derfor med midler som kan skape bolyst, glede og engasjement i Midt-Norge.

Plastforsøpling i naturen og havet er et stort globalt problem. Ved at hver enkelt av oss bidrar til å rydde søppel i naturen og øker vår bevissthet rundt hvordan vi kan leve mer bærekraftig, bidrar vi til et felles løft for å møte og bekjempe våre felles klima- og miljøutfordringer. Deler av årets gavemidler, er derfor satt av til kampen mot plast.

Opdalingen er lokalavisa for Oppdal og Rennebu; to kommuner som fokuserer mye på bolyst for sine egne innbyggere, samt turisme. De aller fleste av oss som bor i Oppdal og Rennebu har et nært forhold til naturen som vi lever i, og Opdalingen ønsker å bidra med informasjon, opplysning og kunnskap - samt at vi også vil være med å belønne de som tar i et tak for vært nærmiljø.

Har du spørsmål om dugnaden, kontakt banksjef Frøydis Aalberg Jacobsen i SpareBank1 SMN.

Meld på din skole, lag eller forening her