Ordfører Kirsti Welander har hatt noen hektiske dager i forbindelse med snøraset ved Driva. Opdalingen tok fredag en prat med Welander for å høre om hvordan hun opplevde dramatikken.

- Når du får beskjed om at et snøras har truffet elva, men at ingen mennesker er truffet, er det jo lett å tro at dette er en forholdsvis uproblematisk hendelse. Når det senere på kvelden blir full evakuering av de fastboende i området på grunn av faren for flodbølge, er det klart du blir bekymret.

Først ut til å bli evakuert var det derimot Minera skifer som var.

- Da politiet fikk vite at det hadde oppstått en slags demning, ble Minera skifer raskt evakuert. Deres anlegg lå svært utsatt til dersom det skulle oppstå en flodbølge.

Utpå kvelden ankom NVE stedet med geolog. Dessverre var det da såpass mørkt utendørs at de ikke klarte å få oversikt over situasjonen, både når det gjaldt demningen og faren for flere snøras. Dermed ble rundt 35 husstander i Drivdalen evakuert for å være på den sikre siden.

- Fikk hjertebank

- Hvordan reagerte du da det ble evakuering av de fastboende?

- Vi kunne ikke ta sjansen på at folk skulle legge seg og sove der, skulle demningen briste i løpet av natta. Det var nok øyeblikket der politiet bestemte at innbyggerne måtte evakueres, alvorlighetsgraden til denne hendelsen virkelig begynte å gå opp for oss. Jeg kjente på redselen og fikk litt hjertebank, da jeg så for meg hvordan de som måtte forlate hjemmene sine hadde det. Det var på en måte manifesteringen av at dette var en farlig situasjon. Det var skremmende, sier Welander.

Neste dag fant NVE ut at isen var trygg og at det dermed var trygt å grave en renne for vannet.

- Siden har alt gått akkurat som det scenariet NVE beskrev. Vannstanden har gradvis sunket og nå er alt under kontroll. Jeg synes det er helt fantastisk at vi har så dyktige fagfolk klare til å være på pletten, om denne typen hendelser skulle forekomme, sier Welander.

- Hvordan opplevde du disse dagene selv?

- Du blir så midt oppi det og du blir så fokusert, at du tenker ikke etter om du er sliten eller ikke. Jeg fant det heller ikke veldig stressende, jeg tenkte faktisk over at jeg var forbausende rolig. Antageligvis er det en bra ting. Jeg tror nok jeg er mer effektiv i den sinnsstemningen, enn når jeg stresser.

Positiv erfaring

Welander føler ikke at de siste dagene har vært noen påkjenning, selv om hun innrømmer at hun var sliten da hun kom hjem fra jobb torsdag kveld.

- Hva sitter du igjen med, nå som situasjonen ser ut til å være over?

- Vi er ikke ferdige med å evaluere ennå, det blir først når vi får samla alle de involverte partene. Det jeg kan si, er at dette er en type hendelser vi har øvd oss på å håndtere. Folk visste hva de skulle gjøre. Samarbeidet mellom NVE, NGI, kommunen, politiet og fylkesmannen har fungert strålende. Ingen ble skadet og ingen mistet livet. Det gjør at denne situasjonen i etterkant kan ses på som noe positivt for oss. Den har gitt oss svært verdifull erfaring.

Ordføreren skryter av alle de involverte. Hun trekker særlig fram de som ble evakuert, som alle, til tross for at det å bli evakuert fra hjemmene sine nok er en skremmende opplevelse, alle reagerte med positivitet.

Rundt halvparten av de 38 menneskene som ble evakuert flyttet inn hos venner og bekjente, mens resten sjekka inn på Skifer Hotell. Hotellet måtte skaffe ekstrabemanning for å klargjøre de ekstra rommene. Innlosjeringskostnadene dekkes av kommunen.

Global oppvarming

- Liv, helse og sikkerhet er de viktigste faktorene i sånne saker. Ingen penger i verden er viktigere enn det.

Welander skryter også av politiet.

- De har vært hjelpsomme, informative, konstruktive og lett tilgjengelige hele veien. De tok seg alltid tid til å svare på våre spørsmål. Det samme må jeg si om til Minera skifer og Palmer Gotheim skiferbrudd. De har bidratt hele veien. De har vel vært til stede ved rasstedet så godt som konstant de siste dagene. Når NVE ga gravinga grønt lys, stilte de opp med mannskap og gravemaskiner. Det synes jeg er kjempeimponerende. De har alle gjort jobben vår mye lettere.

Den globale oppvarmingen gjør at Welander langt fra føler seg trygg på at det kommer til å bli roligere i årene som kommer.

- Det virker jo som at det blir mer og mer ekstremvær. Det er noe vi som kommune må ta hensyn til, blant annet når det gjelder plassering av framtidige boligområder og hytteareal.