OPPDAL: – Elbil er suverent. Den blir fort varm, er god på vinterføre og ukomplisert. Jeg har aldri hatt enklere bilhold, sier Rolf Monrad. I 2011 kjøpte han seg en Nissan Leaf, og ble første oppdaling med elbil.

Tolv i Oppdal

Siden den gang har både elbilutvalget og antall ladestasjoner økt. Selv om det foreløpig ikke finnes ladestasjoner i Oppdal, finnes det til sammen sju elbiler her. I tillegg finnes det fem ladbare hybridbiler ifølge statistikken til Grønn Bil.

Rolf Monrad er glad for å høre at flere har gått helt elektrisk. Han forteller at det er problemfritt å ha elbil i ei fjellbygd med lange og til tider kalde vintre.

Rekkeviddeangst

– Bilen min står i garasje hjemme, det er nok en fordel, der taper den omtrent ikke strøm. Jeg kan uansett kjøre på besøk og sette bilen ute i mange minusgrader. Bilen bruker litt av strømmen til å holde batteriet varmt. Skal den stå skikkelig lenge kan det imidlertid være lurt å sette i ei ledning, sier Monrad. Han forteller at han ikke har slitt med rekkeviddeangst. Nissan Leaf har en oppgitt rekkevidde på 17,5 mil, men Rolf Monrad forteller at han i praksis kan kjøre rundt tolv mil på en lading.

– Jeg har kjørt den tom for strøm to ganger med vilje for å sjekke hvor langt den egentlig går. Foreløpig kjører jeg ikke til Trondheim med denne. Det mangler ladestasjoner på veien dit, men det vil komme. Da blir det noe annet.

Monrad forteller at strømkostnaden per mil ligger på mellom 1,50 og 2 kroner.

Økonomi var en av grunnene til at han kjøpte elbil.

– Jeg kjøpte elbil først og fremst fordi jeg liker teknologien. Grunn nummer to var økonomi – det er veldig gunstig. Grunn nummer tre er miljøet, sier Monrad, som forteller at elbilen er den beste bilen han har hatt. Han tilbakelegger rundt 10 000 kilometer hvert år i elbilen.

I dag ruller det 30 502 elbiler på norske veier. Organisasjonen Grønn Bil har som mål å få 200 000 elbiler på norske skilt innen 2020. Bare i juni måned i år, ble det registrert mer enn 1500 nullutslippsbiler i Norge. Ved årsskiftet var det registrert 2,92 millioner biler i Norge.