Fredag formiddag startet det første av i alt ni helikopterløft og fraktet det som skal bli den nye turdagshytta, et krypinn som settes opp 1700 meter fra Trøllhøtta.

Entusiastiske dugnadsfolk tok beina fatt fra Olsmedalssetra i Gisnadalen og var etter en gåtur på drøye timen på plass ved hyttetomta på snaufjellet. Flere av dem har planer om å tilbringe flere dager og netter i fjellet for å utføre mest mulig arbeid nå som været er så bra.

Einar Viken og Øyvind Jenssen fra HeliTrans ble litt forsinket i forhold til de opprinnelige planene, en forsinkelse de må sies å ha en god begrunnelse for.

- Vi kommer fra brannslukkingsoppdrag, og har de siste dagene jobbet ved Femunden, Nissedal, flere steder i Akershus, Sel i Gudbrandsadalen og på Tolga, forteller Viken.

HeliTrans har base på Værnes og har 13 maskiner i beredskap. Helikopteret som ble benyttet i Gisnadalen, bærer navnet H-125, er flunkende nytt, koster 20 millioner kroner og hadde bare gått 60 timer før fredagens tur til Gisnadalen.

Initiativtagerne Kirsten og Ivar Langklopp, samt Tormod Kjølstad Solberg fra TrønderEnergi fikk med seg nødvendig utstyr og ble med på første tur inn til hyttetomta. Kirsten for å gå i gang med jobben som anleggskokk, Tormod for å borre festene som skal forankre hytta til fjellet.

Det tok temmelig nøyaktig åtte minutter fra helikopteret tok av ved Olsmedalssetra, kvittet seg med lasten inne på fjellet, og var tilbake igjen ved utgangspunktet.

Her ble neste hiv forankret under buken på flygemaskinen, og så bar det til fjells igjen. I alt ni runder ble det, før folk og utstyr var trygt fremme ved bestemmelsesstedet ved siden av Trollhøtta.

Hytta skal settes opp så raskt det praktisk lar seg gjøre, og fra hvor den står, får du fenomenal utsikt tilBlåhøa, Svarthetta, Granasjøen, Nerskogen, Innsetfjella,Forollhogna- ja hele panoramaet.

Fra hytta vil du faktisk kunne se treverneområder, både Dovre, Forollhogna og Trollheimen.

Ideen og formålet med er hytta rett og slett å skape et turmål, slikat folk kan bli inspirert til å komme seg ut.

– Den er tenkt som eidagsturhytte, og planen er etter hvert å stifte ei forening,"Trollhøttas venner". Vi er en seks–sju personer som har tenkt pådette ei stund, og vi har opplevd mye velvilje fra folk underarbeidet med prosjektet, blant annet gjennom sponsing av materialerog annet utstyr, sier Ivar Langklopp.

Hytta blir på om lag 15kvadratmeter, og vil inneholde det mest nødtørftige som ovn, ved ogpropanutstyr til kokemuligheter og selvsagt noen sitteplasser.

–Dethende det blåser på toppene, og da er det godt å ha et krypinn,sier Langklopp.

Se bilder fra helikopterløftet ved Olsmedalsetra i Gisnadalen øverst i saken.