Mandag fikk Rennebu åtte positive hurtigtester, de det gjelder blir nå testet med ordinær PCR-test. Nytt er at personer med tre vaksinedoser ikke skal ta PCR-test etter positiv hurtigtest.

– Smitten omhandler både barn, elever og ansatte i skole og barnehage. Smitten rammer flere familier og vil ha følger for bemanningen også innen andre tjenesteområder.

Dette opplyser Rennebu kommune tirsdag morgen.

Som forventet

– Dette er som forventet, for vi har jo lenge hatt smitten overalt rundt oss, kommenterer ordfører Ola Øie.

Øie sier at vi er helt avhengig av å fortsatt begrense smitten for at samfunnet skal fungere så godt som mulig.

– Det er derfor viktig at vi fortsetter å ta smittevernet på alvor, sier han.

Kommuneoverlegen følger opp enhetene tett, og foreløpig medfører ikke den økende smitten konsekvenser for tjenestetilbudet til innbyggerne.

Forventer økende smittetrend

– Til tross for at kravet om hvem som skal ta PCR-test er redusert, opplever vi betydelig økt smitte, heter det fra kommunen.

foto

Det har vært flere endringer fra nasjonale myndigheter de siste dagene, og kommuneoverlege Tove Hem har forståelse for at det føles krevende å fange opp alt som er nytt.

– Det viser hvor viktig det er at hver enkelt av oss tar ansvar for å hele tiden orientere oss om hva som er gjeldende, og vi må også forvente at det vil komme ytterligere endringer, sier hun.

Selvtest eller PCR-test?

Hvis du har symptomer på Covid-19 eller er nærkontakt til en koronasmittet, skal du ta selvtest hjemme.

Testen kan hentes gratis på Servicetorget på kommunehuset i åpningstiden eller i testbua på legekontoret i åpningstiden.

Hvis testen er positivt er det nå din vaksinestatus som avgjør om du skal ta en bekreftende PCR-test på teststasjonen eller ikke:

1. Hvis du har fått tre doser med koronavaksine eller har to vaksinedoser + har gjennomgått Covid-19 de siste tre månedene, trenger du ikke å ta en bekreftende PCR-test. Men du må registrere at du har testet positivt ved å logge inn på kommunens selvrapporteringssystem. I tillegg må du følge reglene for isolasjon.

2. Hvis du tester positivt på selvtest hjemme, skal du ta PCR-test hvis du ikke er trippelvaksinert. Du som IKKE har fått tre doser koronavaksine eller har to vaksinedoser + gjennomgått covid-19 de siste tre månedene, må ta bekreftende PCR-test på kommunens teststasjon, hvis du har testet positivt på selvtest hjemme. Møt opp på drop-in teststasjon så snart den er åpen. I tillegg må du følge reglene for isolasjon.

Dette skal du gjøre ved positiv koronatest

Dette bør du gjøre ved negativ selvtest

  • Ved vage symptomer kan du gå på skole/ jobb samme dag, men hvis symptomene blir verre eller mer uttalte bør du gå hjem og vurdere å ta en ny test.

  • Hvis symptomene forsvinner helt etter en dag kan du vende tilbake til jobb, skole, bruke offentlig transport etc.

  • Ved vedvarende symptomer bør du bli hjemme til formen er god, symptomene er i tilbakegang og du har vært feberfri i 24 timer. I de fleste tilfeller bør du holde deg hjemme i et par dager. Milde restsymptomer som rennende nese, snørr, heshet og noe hoste er greit.

  • Ved mer alvorlige eller vedvarende symptomer bør du kontakte lege for vurdering, også om det er behov for testing for andre luftveisinfeksjoner.

Tilgang på selvtester

Tilgangen på selvtester variere. Et godt råd vil derfor være å kjøpe seg tester og ha hjemme. Kommunen deler ut tester gratis, men dette begrenses i antall og deles kun ut til nærkontakter eller ved symptomer.