Fylkestinget i Trøndelag konstituert seg torsdag i Steinkjer rådhus og der ga Tore O. Sandvik fra seg fylkesordførerkjedet etter 20 år som fylkesordfører i Sør-Trøndelag og Trøndelag fra 2020.

Tomas Iver Hallem (Sp) ble valgt til ny fylkesordfører, mens ny fylkesvaraordfører blir Pål Sæther Eiden (H).

Ingvill Dalseg (H) ble valgt som leder av hovedutvalg for næring og industri. I tillegg til dette skal oppdalingen være fast medlem av fylkesutvalget (tilsvarende formannskapet i kommunene).

Dalseg skal også tiltre rollen som nestleder i styret Trøndelag Høyere fagskole, gruppe-nestleder for Høyre, observatør til Trøndelag Sør - Interkommunalt politisk råd og Trøndelag fylkeskommunes representant i Skoleutvalg for Oppdal videregående skole. I tillegg får hun flere andre roller og oppgaver.

Tore Aasheim er en av fem SV-representanter på fylkestinget og skal sitte i utvalg for kultur. Han er på konferanse i Geneve, og var ikke med under dagens konstituerende møte.

Kjenner på tilliten

– Jeg er veldig glad i dag og kjenner på tilliten fylkestinget i Trøndelag har gitt meg. Det blir spennende med nye oppgaver og nytt fagfelt, selv om jeg kjenner næringspolitikk godt fra før, sier Dalseg i en uttalelse etter dagens valg.

Hun peker på det store behovet trønderske bedrifter har for fagarbeidere innenfor industri, byggenæringen, restaurant- og matfag og reiseliv.

– Trøndelag fylkeskommune må utdanne fagarbeidere som næringslivet etterspør. Bedriftene i Trøndelag trenger rett kompetanse og vi skal bidra til å rigge næringslivet i Trøndelag for morgendagens arbeidsmarked. Fremtidens kompetansebehov er fagarbeidere, men også spisskompetanse innenfor for eksempel realfag og IKT, sier Dalseg som har følgende programerklæring på sin første dag med nytt verv:

– Jeg vil være en leder som er på lag med næringslivet. Jeg vil sikre nærings- og arbeidslivet gode rammebetingelser ved å ivareta fylkets interesser overfor nasjonale myndigheter og være en god partner overfor kommuner, næringsliv og frivillig sektor, sier Dalseg.