Elbilistene stopper helst for å lade på ferieturen der det også er mulig å bunkre opp med mat og drikke, ifølge en undersøkelse som Elbilforeningen har gjennomført.

– I tillegg til strøm ser elbilister på ferie etter boller, is og brus når de skal lade elbilen, sier nestleder i Elbilforeningen Petter Haugneland i en pressemelding.

I disse dager starter ferieturen for tusenvis av nordmenn. Elbilforeningen forventer rekordmange elbilister på ferietur med elbilen denne sommeren.

Elbilforeningen har analysert ladestatistikk fra fellesferien i fjor og funnet ut hvilke ladestasjoner som var mest populære.

Ladestasjonen ved Shell i Berkåk sentrum er på en sjetteplass på foreningens topp 10-liste.

Anlegget er sentralt plassert med kort avstand til butikkene i kommunesentrumet.

På listen er også Bolleland ved Espa, som flagger med populære hveteboller. Shell på Alvdal, rett i nærheten av Aukrustsenteret er også på lista. Der er det mulig å besøke Kjell Aukrust sine venner Solan og Ludvig mens du lader.

Ladestasjonen i Kjelleveien utenfor Tønsberg, Norges eldste by, er nummer 3 på listen.

Servicetilbud

Steder med mange hurtigladere dominerer i oversikten. Det overrasker ikke Elbilforeningen:

–  Flere ladere betyr mindre sannsynlighet for kø. Samtidig er det ofte et godt servicetilbud på slike steder. Bilen er jo ikke alene om å trenge påfyll, sier Haugneland.

Han oppfordrer elbilistene til å bruke ladestoppene til noe mer enn bare å lade:

–  Det er lurt at hele familien tar seg en pause fra bilen når man uansett stopper for å lade. Da får man frisk luft, en matbit og man er mer opplagt når man igjen tar fatt på bilturen, sier han.

Det er mest trøkk på ladestasjonene på vei til Sørlandet, Trondheim og mot Sverige

Dette er de 10 mest populære ladestasjonene:

  1. Fokserød ved Sandefjord (E18)

  2. Grenstøl ved avkjøringen til Tvedestrand (E18)

  3. Tønsberg, Shell Kjelleveien

  4. Bolleland ved Espa (E6)

  5. Svinesundparken ved avkjøringen til Halden (E6)

  6. Shell Berkåk, mellom Oppdal og Trondheim (E6)

  7. Alvdal, gjennom Østerdalen (RV3)

  8. Shell ved Mortensrud, rett utenfor Oslo (E6)

  9. Håneskrysset, nord for Kristiansand (E18)

  10. Nebbenes, nord for Oslo (E6)

6800 ladestasjoner

I disse dager runder vi 6800 hurtigladere i Norge ifølge Nobil, den nasjonale databasen over ladestasjoner. På kort tid har antallet hurtigladere per elbil falt fra 110 til under 100. Det gleder Elbilforeningen:

–  Skal elbil bli for alle så trengs det flere hurtigladere. Elbilforeningen anslår at vi trenger 9000 hurtigladere i 2025, og med dette er vi på god vei, sier Haugneland.

Det mange sikkert lurer på, er hvor det kan bli ladekø i ferietrafikken:

–  På de mest trafikkerte veistrekningene kan du risikere å havne i ladekø på de største utfartsdagene, men dekningen begynner å bli veldig god. Det er ingen grunn til å være nervøs før ferieturen, sier Haugneland.

Han legger til et godt råd til ferierende elbilister:

–  Det er uansett lurest å lade når du kan. Ikke når du må. Trenger du en oversikt over alle ladestasjoner i Norge og Europa finner du oversikten i Elbilappen, avslutter Haugneland.

Tallene baserer seg på totalt over 24.000 ladeøkter med Ladeklubben i fellesferien i 2022.