Miljødirektoratet har besluttet at det skal tas ut inntil 15 moskus på Dovrefjell i 2018. Årsaken til uttaket er at moskusen utgjør en risiko for konflikter med samferdsel og fritidsbebyggelse.

Målet med uttaket er at det skal redusere konflikten mellom mennesker og moskus.

Uttaket anbefales rettet mot moskus som oppholder seg utenfor kjerneområdet, samt i kjerneområdet hvor det erfaringsmessig er kort avstand for moskus å vandre til områder hvor det oppstår konflikter mellom mennesker og moskus.

Primært rettes uttaket mot mindre grupper og enkeltdyr utenfor kjerneområdet, alternativt i den sørlige del av kjerneområdet, der konfliktpotensialet anses som størst.

Tilstrekkelig grunnlag for uttak

I følge forvaltningsplanen for moskus på Dovrefjell, som ble revidert i 2017, skal moskusen ivaretas innenfor et kjerneområde på 340 kvadratkilometer. Et delmål i planen er at vinterbestanden ikke bør overstige 200 individer.

Kjerneområdet for moskus ligger i kommunene Oppdal, Dovre og Lesja. Ved høringen på revidert forvaltningsplan i 2017, signaliserte kommunene støtte til at bestanden ikke bør overstige 200 individer om vinteren. Ved siste minimumsmåling, som ble gjort i mars 2017, ble det registrert minst 249 moskus på Dovrefjell.

Miljødirektoratet mener dermed at det finnes tilstrekkelig grunnlag for uttak av inntil 15 moskus i området. Direktoratet har vektlagt tilrådingene fra fylkesmennene i Trøndelag og Oppland, samt de vurderinger som er lagt til grunn i forvaltningsplanen for en langsiktig ivaretakelse av moskus på Dovrefjell.

Miljødirektoratet legger samtidig til grunn at terskelen for å ta ut enkeltindivider som kommer inn i områder der de kan utgjøre en reell trussel for mennesker eller allmenn ferdsel, fortsatt vil ligge lavt.

Uttaket skal skje perioden 1. mars til 1. september i år. Statens Naturoppsyn skal være ansvarlig for uttaket.