ÅNDALSNES: Bak kåringen står Den Norske Turistforening og Norsk Fjellfestival.

– Prisen, som har fått betegnelsen fjellfolkets hederspris til en av sine egne, ble delt ut ved avslutningen av Norsk Fjellfestival på Åndalsnes sist helg, skriver Norsk Fjellfestival i en pressemelding.

Fri Flyt utgir bladene Fri Flyt, Norsk Klatring, Ute-magasinet og Terrengsykkel. Dessuten står de bak fjellfilmfestivalen på Turtagrø og diverse «high-camps» med toppturer og skikjøring som mål. Miljøet, med utspring i Bergen, har også utgitt flere guidebøker og vært pådriver for opplysningsarbeid med fokus på sikker ferdsel i fjellet.

I sin begrunnelse for prisutdelingen peker juryen på den betydning Fri Flyt har for å spre naturglede og engasjement for friluftsliv hos en ungdomsgruppe som bare i liten grad favnes av friluftslivets øvrige organisasjoner. Fri Flyt har gått i bresjen for å forankre «bratt friluftsliv» til verdier og holdninger som har rot i norsk friluftslivstradisjon, heter det blant annet i juryens uttalelse. Her pekes det også på hvordan Fri Flyt har balansert ekstremsport og vågemot med risikovurdering og ansvarlighet.

Det er niende gang prisen deles ut. «Årets Fjellgeit» har tidligere gått til blant annet Arne Næss sr., dronning Sonja, Vegard Ulvang og Øystein Dahle.