For tiden blir det arrangert en kursserie om det å bli en bedre arrangør. To kurskvelder er allerede gjennomført. Opplegget er åpent for alle, hvem som helst kan melde seg på og er var gratis.

Likevel er det ganske mange potensielle «arrangører» som glimrer med sitt fravær. Er det så å forstå at man ikke har mer å lære? Uten å tråkke noen altfor hardt på tærne, så er dette naturligvis bare tull. Man er aldri utlært. Og om det er noen som kjenner at de nå får såre tær, ja, da er det faktisk på sinn plass.

I dagens avis skriver vi om statsmonopolbedriften Vinmonopolet. Monopol er i svært få tilfeller noe positivt, men noen ganger en nødvendighet. Enten det er snakk om aviser, banker eller matvarebutikker er konkurranse bra. Det gjør at man skjerper seg og yter det lille ekstra.

Det som er spesielt med Vinmonopolet, som i realiteten har svært liten konkurransen, er at de likevel er konkurransevillige når det gjelder både service og det å følge rutiner. De ansatte i denne bedriften blir blindtestet for at man skal være sikker på at kundene får den servicen de forventer og har krav på, samt at rutinene med for eksempel det å spørre etter legitimasjon blir fulgt.

Dette er en idé som flere bedrifter, spesielt servicebedrifter, bør «låne» av Vinmonopolet. Noen gjør det allerede, Byggmix i Oppdal ble i fjor kåret til beste servicebedrift innen sin kjede, og dette er noe spesielt konkurrenter helt sikkert merket seg. Og så er det lov å håpe at dette også er noe kundene merker hver gang de stikker innom for å gjøre en handel – og dermed kommer tilbake.

En målrettet satsing på service fra ledelsens side vil garantert betale seg i form av flinkere ansatte, fornøyde kunder og større omsetning. Og det er slett ikke snakk om å finne opp hjulet på nytt; det går helt greit å lære av andre.

Det at andre gjør enkelte ting bedre enn en selv er slett ikke farlig, så lenge man selv tar til seg det beste i det som fungerer for en selv. Kanskje er det ikke den som holder på med akkurat det samme som en selv som har mest å lære bort, kanskje er det de som holder på med noe helt annet som kan gi deg nye ideer, tanker og mål.