foto
Magne Myrmo foreviget foran en (liten) del av premiesamlingen han samlet seg etter en lang og suksessfull skikarriere. Naturligvis poserer han også med sine berømte treski. Foto: Jan Inge Flå

Magne Myrmo fylte 75 år mandag 30. juli.

Mannen fra Gunnesgrenda i Rennebu, som av en annen legende, radiokommentator Bjørge Lillelien i NRK, ble omtalt som Rennebuekspressen, er mest kjent som den siste verdensmester på treski.

Under VM på ski i 1974 i svenske Falun, tok han gull på 15 km, der han slo Gerhard Grimmer som i likhet med de aller fleste gikk på glassfiberski, med knappest mulig margin. I det samme mesterskapet tok Myrmo også bronse sammen med det norske stafettlaget.

Etter dette året ble han kåret til «Årets idrettsnavn» og mottok Sprortsjournalistenes statuett. Samme år ble han også tildelt trøndersk idretts høyeste utmerkelse, Olavsstatuetten.

Han tok sølv på femmila under OL i Sapporo i 1972, bare slått av skikameraten Pål Tyldum. I -72 ble Myrmo tildelt den høythengende Holmenkollmedaljen.

Magne Myrmo har vunnet i Holmenkollen tre ganger, 50 km i 1974, og 15 km i 1970 og ’72. Han gikk også to ganger til topps i Svenska skidspelen, i 1969 og 1978. Han fikk flere topplasseringer i andre internasjonale renn, blant annet vant han tre ganger i Monlittrennet, som på den tiden samlet den internasjonale langrennseliten i publikumsvennlige konkurranser i Frognerparken i Oslo.

Myrmo er den mestvinnende pokalvinner i Holmenkollen med 27 pokaler. På den tiden han var aktiv gikk langrennsløypene for det meste ute i skogen, og det ble således gjerne noen spennende sekunder mens en ventet på om den enkelte utøver skulle dukke opp tidsnok for å vinne. Og det var i den settingen kalte Bjørge Lillelien kalte Magne Myrmo for Rennebuekspressen.

Verdensmesteren er æresmedlem i Rennebu idrettslag og æresmedlem i Sør-Trøndelag skikrets. I 2004, 30 år etter bragden i Falun, ble det reist en statue av skilegenden foran Rennebuhallen. En skulptur som selvfølgelig er utformet i tre.

Mye mer kunne vært skrevet om gutten fra Gunnesgrenda i Rennebu, som vokste opp og ble en av verdens beste skiløpere.

Opdalingen gratulerer en ekte skilegende med dagen!