- Ja, og så er det vel også litt genetisk, forklarer Hallgeir, og henviser til sin far, Ola H. Vognild, som heller ikke er kjent for å ligge på latsiden.

- Det er selvsagt en stor ære å få en slik pris, det er veldig moro at det man har lagt ned i arbeid blir lagt merke til, men det forplikter jo også, forteller en smilende Hallgeir Vognild til Opdalingen.

- Jeg er jo fortsatt relativt ung, og sånne ildsjelpriser går ofte til godt voksne mennesker. Jeg har fortsatt mange år igjen, så det er vel bare å stå på i årene som kommer, kommenterer Hallgeir.

Med mottoet "Det er bedre å gjøre det bra enn å gjøre det lettvint," har Hallgeir vært med å løfte Oppdal fram som en av de fremste i landet når det gjelder alpinarrangement.

Jobb og fritid

I dag jobber han som hovedtrener for elitegruppa på alpin på Oppdal videregående skole, men i tillegg til å ha en jobb innen idretten har han også tre døtre som har vært aktive med innen alpin. Etter mange timer i bakken gjennom jobben har det vært å svinge hjemom til middag for å dra opp i bakken igjen. Hallgeir forteller om dager der han har vært i løypa før klokka 06.00, og der timene har strukket seg godt og vel mot midnatt.

I begrunnelsen fra idrettsrådet står det blant annet å lese:

Hallgeir er alpinist med lang fartstid, både som løper og trener. Hallgeir var landslagsutøver på slutten av 80-tallet/begynnelsen på 90-tallet. (...) Hallgeir har de siste 10 årene jobbet som hovedtrener ved Oppdal skigymnas / Oppdal videregående skole, samtidig som han også har vært trener for aldersbestemte klasser i klubben.

Vanlige «arbeidsdager» er gjerne åtte timer eller mer i bakken/alpinstøvlene sine, så kommer alt av forberedelser og nedrigg i tillegg. Hallgeir jobber utrettelig for å legge til rette for de best mulige treningsforhold for sine treningsgrupper.

Hallgeir har et stort hjerte for alpinsporten, han «puster alpint på inn- og utpust 24/7 365 minus kanskje fem dager i året. Hallgeir høster stor respekt og anseelse i alpinmiljøet i Norge med god grunn.

Hallgeir har hatt flere roller i klubben, bl.a. styremedlem, trener, materialforvalter og som bakkesjef for en rekke NM, Hovedlandsrenn og FIS-renn de siste ti årene. Hallgeir er dedikert og legger sin ære i å levere optimale forhold uansett forutsetninger når klubben arrangerer skirenn.

Hallgeir har lagt ned et ufattelig stort antall dugnadstimer i klubben over mange år. Å ha en slik kapasitet og ressurs i enhver klubb er gull verdt. Vår klubb er evig takknemlig innsatsen Hallgeir har lagt ned og forhåpentligvis vil legge ned i mange år fremover.

Litt galskap

- Hva er det som holder ilden ved like hos en ildsjel som deg selv?

- Det er vel litt galskap, lønna får man vel i himmelen, sier Hallgeir og ler.

- Nei, det kommer vel av at man ser at ingenting kommer av seg selv, man ser at noe må gjøres, man ser veien og løsningen, og så gjør man det bare. Du kan vel si at det er en slags selvpålagt plikt, samtidig som man får mye igjen for å holde på med dette.

- Det kan ikke bli for mye kvalitetsfokus da – at ingenting skal gjøres på den letteste måten?

- Du vet, det kan bli en fin balanse mellom det å gjøre en bra jobb og være en pest og plage, men samtidig så skal man jo helst levere best mulig kvalitet, og da er det bare å stå på, mener Vognild.

Er det en ting Hallgeir har gjort så er det i alle fall å stå på, og det får han en påskjønnelse for neste helg under det årlige arrangementet i regi av Sør-Trøndelag Idrettskrets på Royal Garden i Trondheim.