Louise Almlund Løkken har hatt en god sesong i år, hvor hun klarte en 5. plass i Nordisk i Finland og å vinne NM som hennes største prestasjon denne sesongen.

Forrige helg gikk også regions- og kretsmesterskapet av stabelen, og for første gang fikk datteren på 11 år, Emma Løkken, delta i sitt første mesterskap.

Det kunne ikke gått bedre; hun ble regionsmestre lag hest sammen med Ingvill Sannes og Turid Buvik fra Oppdal hestesportklubb. I tillegg ble hun også kretsmester for ponni.

– Jeg hadde ikke trodd på forhånd at jeg skulle vinne, men det var utrolig stas og morsomt å stå øverst på pallen i mitt første mesterskap. Jeg var veldig nervøs før start og glemte programmet, men når jeg entret banen, gikk det veldig greit, sier hun.

Hun deltok med hesten Måne, en 18 år gammel godtlandsruss. Hesten er en Langklopphest, og som hun har ridd i fire uker.

– Vi fikk utrolig god kjemi helt fra starten av, sier 11-åringen.

Mor Louise forteller at hun var veldig stolt over det datteren presterte under mesterskapene.

– Dette var også første gang i konkurranse for hesten. Så på æresrunden gikk de bare rundt å smilte begge to, sier hun.

Opp mot 12 timer i stallen

I dag holder Louise til i den opprinnelige stallen ved Oppdal hesteklubb. Her har hun vært leietaker i 13 år og hun jobber med hester og er trener på full tid.

– Emma har to ponnier, jeg har tre hester i tillegg til at jeg har fem hester i trening, sier hun.

Da hun først kom til Oppdal, tok hun over driften av ridesenteret. Hun forteller at det var harde tider da hun tok over, og økonomien var dårlig i klubben.

– Jeg drev senteret og rideskolen i åtte år fra 2004. I løpet av de årene ble økonomien bedre og klubben fikk all gjeld nedbetalt. Dermed ble ny stall bygd.

Oppdal hestesportsklubb har i dag rundt 80–90 medlemmer.

– En stor del av mine elever bor andre plasser i Trøndelag og på Møre, men de ønsker å ri for samme klubb som meg. De kommer ofte fra mindre klubber som ikke har et så stort fokus på dressur som det jeg har, sier hun.

Almlund Løkken forteller at hun trekker til seg folk som er interessert i dressur og som ønsker å satse.

Louise er i stallen hver dag, mens Emma er i stallen alle dager, utenom tirsdag og torsdag, som er forbeholdt skole og lekser.

– Jeg kan tilbringe opp mot 12 timer i stallen hver dag. Det kan være perioder hvor vi begge er her ganske lenge, men det er vi vant med, det er en livsstil å drive med hest på fulltid, sier Louise.

Opptatt av at barn skal få prøve alt

Ved klubben er det ryttere som driver med dressur og sprangridning. For Emma liker hun å holde på med begge deler.

– Jeg fikk låne en araber av en dame en gang, og den hesten var veldig glad i feltritt og sprangridning. Jeg synes også det er utrolig artig, samtidig som dressurridning også er spennende. Det er veldig viktig at hestene skal få variasjon, hvis ikke går de lei, forteller 11-åringen.

11-åringen har allerede målsettingen for karrieren klar; hun ønsker å nå så langt som mulig, i tillegg til at hun ønsker å bli bedre teknisk.

– Mamma sier at det ikke er hesten eller rytteren som avgjør om det blir et bra ritt eller ikke, men at ridefølelsen må sitte i kroppen og i hendene til rytteren. Jeg har også ridd en god del på mange forskjellige hester, og jeg tror det også har vært med på å gjøre meg til en god rytter, sier hun.

- Gleder meg til jeg blir 13

Når Emma er 13 år, kan hun få delta i de store mesterskapene, som EM og Nordisk.

– Det er definitivt noe jeg kunne tenkt meg å være med på, sier hun.

Nytt i år er også at det har kommet en ny konkurransegruppe på banen, 12–14 children. Der kan barn på hest få mulighet til å være med i EM og Nordisk. Emma har ridd siden hun var 1,5 år gammel, og man kan på mange måter si at hun fikk interessen for hest inn med morsmelka.

– Allerede da Emma var noen måneder gammel, var hun med i stallen og med på stevner. Så det blir veldig spennende å se hvor langt hun ønsker å nå og hvor mye hun vil satse i sporten, for det er en veldig krevende og tøff sport, sier hun.

Årets sesong er på hell, men for Louise er det fortsatt noen stevner hun skal gjennomføre før sesongen er over.

– Jeg er påmeldt i internasjonale stevner i Danmark og Tyskland, så det blir det siste jeg gjør før jeg avslutter sesongen. Neste år er det EM i Göteborg, og det blir mitt store mål og som jeg kommer til å satse mot, sier hun.