13. – 15. oktober skal Bård Botten delta i OCR World Championship i Blue Mountain i Canada. Obstacle Course Racing er en av verdens raskest voksende deltakersporter. OCR er i de fleste tilfeller terrengløp, krydret med hindre som tauklatring, armgang, diagonale taunett og høye trevegger.

– Vi bruker kroppen som vektstang. Er man ikke sterk i overkroppen, har man ikke sjans til å komme seg gjennom løypa. Vi løper i motbakker, svømmer, hopper ned fra tårn, hopper over store bommer og kryper under nett, sier Botten til Opdalingen.

15 km og titalls hinder

Botten har tidligere i år deltatt i Thoughest-serien, hvor han har konkurrert i Oslo, Stockholm og Amsterdam. De gode resultatene har ført til at han nå er direkte kvalifisert til VM i OCR. I Canada skal han konkurrere i klassen 50+, i en løype som er 15 kilometer lang og har mellom 40–50 hinder.

– Tidligere har jeg løpt bare åtte kilometer. Med årene har jeg fått litt treigere start, og det gjør at jeg har en fordel av lengre løype. Hvis jeg ikke blir for ivrig kan jeg disponere kreftene mine riktig, forteller oppdalingen.

– Hva er målet for den tøffe konkurransen?

– Dette blir det største jeg har vært med på. Jeg håper å bli blant de tre beste i klassen min, det er i hvert fall målet mitt. Men jeg vet ikke hvem jeg skal konkurrere mot, så det er vanskelig å si noe om nivået. Hvis det ikke går bra, får jeg komme sterkere tilbake neste år, forteller Botten.

Botten har trent strukturert mot denne type konkurranse i over ett år. Sammen med trener Geir Karlsen trener han øvelser rettet mot både crossfit og løping. Ifølge han selv er formen kjempegod og motivasjonen på topp.

– Jeg har ikke vært så godt trent som jeg er i dag siden jeg gikk ut av gymnaset. For å prestere godt i VM må jeg være strukturert før jeg reiser over, sier han.

Reiser med eget støtteapparat

Utøveren skal ikke reise alene til Canada. Med seg skal han ha et lite støtteapparat. Sivert og Merete Volden skal sørge for at han får i seg mat og drikke underveis i løypa, samt passe på klær og annet utstyr.

– Jeg er nødt til å ha med meg hjelp. Det skaper en trygghet. Jeg kan ikke dra alene og prestere godt. Det er tredje gangen Sivert er med meg, og jeg håper de kan bidra neste sesong også, forteller Botten.

Han er også helt avhengig av sponsorhjelp for å holde på med den beinharde sporten. I dag har han god hjelp av Sport1 Oppdal, men han blir ikke sur hvis andre også vil bidra.