Som turistdestinasjon er det viktig for Oppdal at vi møter gjestene med generell imøtekommenhet, serviceinnstilling og et smil. God service er viktig og det er en av grunnene til at vi i Opdalingen deler ut serviceprisen år etter år – dette er noe vi stadig må ha fokus på.

Turistene og hyttesambygdingene legger igjen mye penger og de skal selvsagt få det de betaler for, til konkurransedyktige priser og med den kvaliteten de bør forvente.

Samtidig er det viktig at denne gjensidige avhengigheten mellom bygdefolk og gjester er i balanse. På samme måte som gjestene skal forvente å bli tatt godt imot, så skal vertskapet forvente seg at gjestene oppfører seg som folk; eller som en klok bestemor en gang sa: Du hopper ikke i sofaen når du er på besøk hos folk.

Selvsagt skal man være både raus og vise overbærenhet når folk tar seg til rette; bruker privatpersoners søppelbeholdere, lar bikkjene skite i skisporene uten at eierne plukker opp etter seg, "dronningparkerer" foran matvarebutikken eller klager på at det lukter sånn forferdelig kumøkk i området når bøndene må jobbe i helgene og dessverre ikke kan ta hensyn til byfolk som mener lukta ødelegger weekendopplevelsen.

Selvsagt og heldigvis er det bare et lite mindretall som skaper støy og uro, og som ødelegger for både bygdefolk og andre gjester. Undertegnede er selv hundeeier og blir kanskje om mulig enda mer provosert av hundeskitt i skisporene enn folk som ikke selv har hund; jeg vet jo at når jeg tar med min egen hund på skitur så får vi like mye skyld for svineriet som de som ikke har ryddet opp etter seg.

Det er altså lov å si ifra, ærlig og bestemt, hva som gjelder av oppførsel og gjensidige forventninger mellom gjest og vertskap – det er faktisk bygdefolket som bor her og holder hjulene i gang for at gjestene skal få en fantastisk tid i fjellet.

Og så er det jo bare å smile litt ekstra når det røyner på som verst; som da restaurantgjesten rynket på nesten og klaget på kork i vinen, og så visste det seg altså at vedkommende hadde bestilt en vin fra en flaske med skrukork.