Rett før sommeren var Utvalg for bygg og arealplansaker (Byar) modig. I to hyttefortetningssaker valgte de å avvise planene. Hensynet til natur, miljø og eksisterende hytteeiere går foran den enkelte grunneiers interesser.

Politikk handler om fordeling og prioritering. Oppdal har et meget stort antall ferdig regulerte og byggeklare tomter, klare for salg. Da er det nesten rart at ikke andre grunneiere reagerer hvis noen «sniker i køen» når de ønsker å fortette egne områder. Til hinder for omsetning av andre områder som allerede er en del av den overordnede planen i kommunen. Spesielt nå, når tegn i tiden kan tyde på at trykket på nybygging vil avta, og det kan bli litt trått i omsetning av tomter.

Politikk handler også om utvikling. Hva slags kommune ønsker man at Oppdal skal være? Hva slags kommune ønsker man at Oppdal skal bli? Hva skal være rådende? Hvordan setter man den enkelte grunneier ønske om ytterligere inntekter opp mot hvilken retning kommunen ønsker på utvikling?

Når man hører historier om at grunneiere aktivt tilbyr eksisterende hytteeiere forkjøpsrett på fortettingstomter, slik at hytteeieren dermed kan sikre seg at ikke det bygges, fremstår fortettingssaker enda rarere. Da kastes fellesskapets ressurser bort i utredninger og politisk tautrekking på noe som ligner mer på utpressing overfor eksisterende hytteeiere. Hvor hytteeieren ender opp med å betale for tomta si to ganger. Har du utsikt fra hytta di sa du? Ja, da må du betale dobbelt. Slikt fører ikke til mer hytter, mer liv eller næringsaktivitet i Oppdal. Det er ikke så rart at slike saker fører til at det blir anspent mellom hytteeierne og grunneierne. Og denne virksomheten brukes dine og mine skattepenger til.

Når det er sagt, det er en demokratisk rett som en grunneier har, det å få prøvet sine utbyggings- og fortettingsplaner. Men da må man også være såpass fair at man ikke omtaler det som «videreutvikling av eksisterende områder». Kall en spade for en spade: man ønsker å hente ut mer profitt i en infrastruktur som allerede er der. På bekostning av de forrige tomtekjøperne. De betaler for dette – i dobbel forstand.

Det er en tilsvarende rett for alle berørte hytteeiere i slike saker å ikke nødvendigvis være enig i planene. Det må faktisk grunneierne akseptere. Det er derimot ikke en demokratisk rett å få tilslag på alle planer som er lagt frem. Det er nettopp derfor slike planer prøves overfor alle som skal høres i slike sammenhenger. Noen planer regnes som akseptable med tanke på belastning på natur, miljø og eksisterende hytteeiere – andre er det ikke. Fordeler og ulemper blir vurdert. De som ble avvist i Byar før sommeren ble vurdert som ikke akseptable.

Grunneieren er den profesjonelle parten i alle utbyggingsplaner og må tåle at han eller hun ikke alltid får gehør og fordelaktige vedtak på sine planer. I slike plansaker er hytteeierne å regne som amatørene. Som ikke kan stille med det samme proffe maskineriet. Som ikke har det samme kontaktnettet lokalt på Oppdal som kan «bearbeides». Og det må ikke politikerne glemme når de skal vurdere. Politikerne har et (minst) like stort ansvar for å ivareta hytteeierne interesser som grunneiernes. For ikke å snakke om politikernes ansvar for å sørge for at kommunen forvalter natur og miljø på en bærekraftig måte, noe som kanskje bør veie enda tyngre.

Nå er det kommet dit hen at har man funnet en litt underlig formalfeil i prosessen med den ene fortetningssaken. Det viste seg at grunneier ikke skulle ha fått tilbud om å påklage vedtaket. Så siden byråkratene gjorde denne feilen så skal saken opp til behandling i kommunestyret. En feil som ikke er knyttet til selve beslutningen i Byar eller på noen måte bestrider fakta eller beslutningsgrunnlaget i saken. Det er uendret. Men rett skal være rett - da får grunneier saken sin prøvet i kommunestyret.

Byar avviste fortetningen rett før ferien. Blant annet på basis av advarsler i Kunnskapsgrunnlaget, som ga sterke signaler om at fortetning var uforsvarlig. Av hensyn til beite, natur og miljø. I et område som fremstår som allerede utviklet og utnyttet til sitt maksimale. At det var på tide å trykke på bremsepedalen. I tillegg ble eksisterende hytteeieres varsku om overvannsproblemer og at hele hyttefeltet ville forringes kraftig også tillagt vekt. At en ytterligere fortetning i et område som allerede er utbygd til metningspunktet ville være alt annet enn bærekraftig.

Ikke noe av dette har forandret seg siden rett før vi alle tok sommerferie.

Vi som er så glad i Oppdal setter vår lit til at politikerne i kommunestyret loser denne fortetningssaken gjennom kommunestyret nærmest som en formalitetsbehandling med et utfall som bekrefter beslutningen som ble tatt i Byar. En beslutning i en kommune som jeg antar fortsatt ønsker å fremstå som ansvarlig – og som dermed opprettholder trykket på bremsepedalen.

Godt møte!

Even Selnæs

Hytteeier