En brannstasjon er langt mer enn en stasjon for beredskap der det rykkes ut til hendelser.

Fokus blir fra statlig hold via stortingsmeldinger, og via tallenes klare tale, mer og mer rettet mot forebyggende tiltak ettersom det er her vi kan redusere sårbarheten i samfunnet.

Dette innebærer at vi må tenke nytt med tanke på utforming og plassering av brannstasjoner. En fremtidsrettet stasjon bør være godt synlig og lett tilgjengelig for publikum (innbyggere og besøkende).

En fremtidig brannstasjon bør være en attraktive møteplass for befolkningen, og spesielt barn og unge som skal ha innføring og opplæring innen sikkerhet og risikoforståelse.

Forslag/eksempler på gode læringsarenaer innen forebygging av brann og akutte ulykker er i tillegg til tradisjonell brannvernopplæring kan eksempelvis være; mini trafikksikkerhetsbane i samarbeid med politiet og etablering av en skredpark i samarbeid med Røde Kors.

En skredpark er et område der publikum kan komme å øve på bruk av sende/mottaker utstyr (skredsøker). Videre er utlån av redningsvester, skredutstyr med mer, en fin måte å komme i kontakt med publikum og en inngangsport til påvirkningsmuligheter for et økt sikkerhetsfokus.

Merseyside i England har etablert det de kaller «Community Fire Station». Her har de meget gode resultater å vise til ved å endre fokus mot forebyggende tiltak, samt åpne opp stasjonen for lokalbefolkningen.

I stedet for å «ta» plass, så tilfører de noe til lokalbefolkningen. De har blant annet treningsfasiliteter og møterom som er åpne for publikum.

Mer forebyggende fokus, og mer åpne brannstasjoner krever en annen arkitektur enn en «standard» brannstasjon. Få kommuner har hatt dette fokuset og en slik vinkling på en brannstasjon vil være relativt nytenkende i norsk målestokk og helt i tråd med nasjonale føringer innen samfunnssikkerhet og beredskap. Dette vil derfor kunne få nasjonal oppmerksomhet på en positiv måte.

Sammen blir vi bedre! Fokuset på samlokalisering og samvirke mellom nødetatene blir heller ikke mindre i fremtiden. Dette kan det også fort komme nasjonale føringer på. Det ideelle er da å tenke så langsiktig at man kan samlokalisere enhetene i fremtiden.

Dette vil bidra til mer effektiv bruk av ressurser, samt gjøre nødetatene enda bedre til å samarbeid om forebyggende tiltak, samt håndtere akutte hendelser på en god måte. Oppgaveporteføljen til brannvesenet og vår rolle i samfunnet skal gjenspeile risikoen de lokale forholdene tilsvarer. Det henvises til Oppdal sin overordna risiko- og sårbarhetsanalyse (2016).

Oppdal er en relativt liten bygd, og et større arbeidsmiljø er viktig for kvaliteten på det arbeidet som utføres. For å være en attraktiv arbeidsplass, som igjen vil komme befolkningen til gode, må vi organisere oss med større samarbeidsmuligheter med andre aktører innen samfunnssikkerhet, både innen forebyggende og beredskap.

Utforming og plassering av Oppdal sin nye brannstasjon vil ha stor påvirkningskraft med hensyn til brann- og redningsvesenet sin rolle og påvirkning innen samfunnssikkerhet i lokalsamfunnet. Det må da legges opp til å gi nødetatene de forutsetningene som trengs for å lykkes – en synlig og fremtidsrettet stasjon til det beste for sikkerheten til Oppdal sine innbyggere og besøkende.