Kultur hva er det? Og hva gjør det med oss?

Onsdag, den her uken, var jeg sammen med koret Fjelltrall, invitert på «Husker du?-kveld» på Berghallen.

På Berghallen har man siden 2017 gjennomført disse mimrekveldene. Her samler en gjeng med ildsjeler, noen mer eller mindre kjente lokale kulturaktører, for å skape aktivitet i grendahuset  Berghallen.

Og de skaper skikkelig breddeaktivitet - til gangs!

Jeg har lagt merke til disse “Husker du?”-kveldene gjennom annonser i lokalpresse, innlegg i sosiale medier og i samtaler med medoppdalinger som har vært der, men selv har jeg aldri kommet meg til Berghallen for å oppleve dette.

Men i kveld slo tanken meg: DETTE er kultur! Dvs her var folk fra alle grender i Oppdal samlet til å oppleve en stor bredde av kulturuttrykk, oppleve felleskap over en kopp kaffe sammen med hjemmebakt kaffebrød. Dette ble rene Kinder-sjokoladen, tre ting i ett: Frivillighet, folkehelse og fellesskap.

Auds broderiservice spilte opp, et nytt band med Knut Håvard Bjørkås og medmusikanter. Foto: Privat

Jeg vet at det var flere enn meg som ville få med seg flere kulturarrangement denne onsdagskvelden. Da det var både regissørbesøk på Oppdal kino i kulturhuset vårt, korøvelser, dansekurs, hobbykvelder mm rundt omkring i Oppdal.

Kan vi kalle Oppdal for “Kulturbøgda Oppdal”? Kanskje. Det er mye aktiv kultur, men også mye som ligger og slumrer. Jeg vet om planer om revyoppsetninger, oppfriskning av gamle bandkonstellasjoner, drømmen om å komme seg på malekurs eller å lære seg å spille gitar i voksen alder.

I disse tider vil fylkeskommunen legge ned flere musikk- dans og drama-linjer i den videregående skolen i Midt-Norge. Samtidig som det proklameres om satsing på psykisk helse for ungdom, ABC folkehelsekampanje som handler om å bygge og styrke psykisk helse for hele befolkningen i Trøndelag. Oppdal Kulturråd, kulturskolene og musikklærere i Oppdal og Rennebu sammen med lokale kulturaktører har gitt et høringssvar til Trøndelag fylkeskommune på dette budsjettforslag.

Jeg tror at det er på tide å tenke på hva vi vil ha i fremtidens kultur-Trøndelag.

Forskningen sier at kultur gjør oss godt. Bl.a viser HUNT-undersøkelser at kulturaktivitet har en positiv betydning for helsa vår. Jeg ønsker og tror at både du og jeg, politikerne våre, helsearbeiderne våre, administrasjonen på rådhuset, de ansatte på kulturhuset, næringslivet, også i fremtiden, vil ha bevissthet rundt folkehelse, inkludering og samhold.

På tide med et kinobesøk? Invitere med naboen på et kulturarrangement? Starte band? Bli med i musikkforeningen? Bli med på malekurs?

Kerstin Bergenwall, leder i Oppdal Kulturråd og kultur-ildsjel