For første gang på over 20 år er forekomsten av spiseforstyrrelser kartlagt blant ungdom i Norge. Tallene er urovekkende: 1 av 3 jenter i alderen 16-19 år opplever store problemer når det gjelder mat, kropp og spising. Hver tiende ungdom på videregående skole oppfyller kriteriene til en spiseforstyrrelse, og for jenter er tallet 16 prosent. Samtidig vet vi at det er store geografiske sprik i ventetider for hjelp hos barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP).

Utviklingen blant ungdommene våre er skremmende. Spørsmålet nå er om trenden i Oppdal kommune er lik med landsoversikten.

Landsoversikten viser at hver femte ungdom er i risikosonen for spiseforstyrrelser. Det vil si at i en tilfeldig skoleklasse med 30 elever, vil altså seks elever være i risikogruppa, og tre vil ha utviklet en spiseforstyrrelse. Det er altfor mange.

Kommunen har et særlig ansvar for lavterskel-tilbud, et tilbud til barn og unge om raskt å få samtaler og veiledning, dette bl.a. på helsestasjon og i skolehelsetjenesten. Kommunen har også ansvar for forebyggende tiltak.

Spørsmål:

Hvordan opplever kommunen at situasjonen er i Oppdal nå?

Forebyggende tiltak er viktig, hvordan jobbes det med kropp og helse i Oppdal, hvordan er dette tema i Oppdalsskolen?

Forskere og media har meldt om betydelig underrapportering av gutter med spiseforstyrrelser, Høyre har tidligere stilt spørsmål om hvordan kommunen når ut til gutter med lavterskel oppfølging og tilbud (i forbindelse med forebygging av selvmord) – hvordan oppleves dette nå? Har digitale plattformen gjort noen endring? Hvordan når vi ut til gutter?

Hvordan Opplever Oppdal kommune ventelistene ved BUP, tilbud og tilgjengeligheten for ungdom som søker hjelp?

Videregående skole er som kjent fylkeskommunens ansvar, hvordan er samarbeidet rundt helsesykepleiertilbudet ved Oppdal videregående skole og Oppdal kommune? Tall og rapporter sier at ungdommen sliter mer nå enn før med psykiske utfordringer - hvordan opplever Oppdal videregående at ungdommen har det? Er det tall etter trender på utfordringer med spiseforstyrrelser ved Oppdal vgs?

Ingvill Dalseg (H)