På tide å tenke nytt

Ekstremværet «Hans» har vel satt en støkk i de fleste. Hva blir konsekvensen neste gang et ekstremvær kommer over oss? Og kunne vi ha unngått noen av konsekvensene av uværet?

For tjue år sida ga NVE ut rapporten «Vannlandet 2050». Disse klimascenariene og konsekvensen som NVE her framfører, ser ut til å begynne å slå inn for fullt. Spørsmålet jeg stiller meg, er om de rette instanser har tatt denne kunnskapen innover seg? I så fall har det da vist seg i praksis, som arealplanlegging, utbygging og sikring av det som sikres må? Neppe, vil jeg tro.

NVE påpeker følgende: «Bebyggelsen i Norge står overfor flere utfordringer knyttet til klimaendringene. Vi vil få økte belastninger på bygningskonstruksjonen fra mer regn og økt luftfuktighet, mer vind og større snølaster i enkelte områder. Det blir økt risiko for større skred- og flomhendelser. Den mest hensiktsmessige strategien for å møte denne utfordringen er god arealplanlegging. Det har imidlertid vært påpekt at det er kunnskapsmangel innenfor kommunal planlegging og for svake føringer i regelverk når det gjelder krav om klimavurdering i plansammenhenger.»

Det synes åpenbart at arealplanlegginga i kommunene ikke har vært god nok. Man har gitt etter for press om å få bygge på områder som framstår som attraktive, men som i realiteten er mulige rasfeller. Det er åpenbart bygd på steder hvor det ikke burde være bygd. Og når man skal bygge opp igjen etter «Hans», er det ikke sikkert at man bør bygge opp igjen på samme sted.

Fra rapporten kan man lese videre: «Vi vil møte betydelige klimaendringer i de nærmeste tiår. Nye beregninger utført ved NVE og Meteorologisk Institutt viser at klimaendringene fører til store endringer i de hydrologiske forhold. Over det meste av landet blir det mer nedbør og det blir større sannsynlighet for store nedbørshendelser.

Det bebygde miljø i Norge vil få økte belastninger på konstruksjonen fra nedbør og fuktighet, mer vind og større snølaster, skred og flomhendelser og fra overbelastede avløpsanlegg i tettbygde strøk. Samferdselssektoren vil oppleve hyppigere stengning av veier som følge av ulike former for skred og flom.

Kraftlinjer og damanlegg vil bli mer utsatt for klimapåkjenninger som gir økt sårbarhet for skader, brudd og produksjons- og energitap.»

Et siste spørsmål; hva har kommunene og øvrige myndigheter og utbyggere gjort med denne rapporten? Putta den i en skuff?

Terje Grøsseth, Ålbusgrenda 114, Oppdal