Er fjellet og villreinen vår blitt ett "salgsprodukt", eller noe vi vil ta vare på til våre etterkommere?

Før høsta vi - bygdefolket, av fjellet og naturen på en bærekraftig måte. Dette ønsker vi å fortsette med, og da må vi nå ta noen valg. Det betyr at vi ikke lenger kan selge fjella våre og villreinen vår helt ukritisk, for å øke eller opprettholde tallene i reiselivet og på DNT-stiene som har blitt etablert i fjellene våre på lik måte som idag.

Hvordan ulike interessegrupper bruker fjellet vårt er blitt godt beskrevet i romanen "Høgfjellsmeldinga" av Guri Sørumgård Botheim:

"Lokalbefolkninga bruker heile Dovrefjell, dei jaktar, fiskar, tek vare på hyttene og setrene sine og ser til beitedyra, dei forvaltar kunnskapen om korleis ein haustar av naturen uten å øydeleggje. Dei spreier seg tynt utover i heile området, er stadbundne, held seg til sine områder dei kjenner godt.

Dei tilreisande derimot, turistane, er beskrive som dei som «er lokka hit av reklame, byfolka, dei som erobrar fjelltoppar og går dei T-merkte rutene, dei som beveger seg på overflata, dei som har one night stands med naturen.»

Nasjonalparkstyret er satt til å forvalte nasjonalparkene våre, etter gjeldende verneforskrifter. Innunder dette kommer bevaring av den siste opprinnelige villreinstammen i hele Europa sterkt.

Vi er godt informerte om at det akkurat nå er kritisk for en stor fostringsflokk som ikke har klart å krysse Grimsdalsvegen enda, og bygdefolket og veistyret for Grimsdalsvegen har derfor sagt seg villige til å godta begrensninger i åpningstidene til veien.

Rondane-Dovre nasjonalparkstyre informerte om krisa for villreinen nord i Rondane, på sin Instagramkonto den 18. juli. Stor var derfor overraskelsen når de 10 dager senere varsler om at det blir igangsatt utbedringsarbeid på den DNT-merka stigen mellom Grimsdalshytta og Gautåseter den 1. august!

Ved Nørdre Tverråe, i samme området som den store villreinflokken nå går. Det skal brukes helikopter til å frakte inn utstyr (!), og hensikten er "å hindre terrengskader og sikre naturverdier i Dovre nasjonalpark".

Undertegnede påpekte 3 ganger (!) på møte initiert av Statsforvalteren den 25. juli, arbeidet som var planlagt og ba om å få utsatt dette arbeidet. Nettopp fordi det nå er viktigere å sikre villreinen for ettertida, enn å lage betre "salgsprodukt"/DNT-stier.

Au-utvalget til Rondane-Dovre nasjonalparkstyre med ordførere Muriteigen, Moen og Siem hadde møte 27.07, uten at vurdering av stopp/pause i arbeidet hverken står i innkalling eller er protokollført.

Skal vi berge villreinstammen for fremtiden og oss bygdafolkets rettigheter, mener jeg at også nasjonalparkstyret for Rondane-Dovrefjell må tørre å ta grep mot masseturismen til DNT. I stedet for å hele tiden ta mindre grep i henhold til hvordan vi bygdafolket bruker fjellet.

Derfor må stiutbetringsarbeidet ved Nørdre Tverråe utsettes - nå! Det hjelper ikke å unnskylde seg med at SNO har prosjektleder for utbedringen, så lenge Nasjonalparkstyret har ansvaret.

Om det er behov for å utbedre stien - kan det taes opp igjen etter at tiltaksplanarbeidet for å sikre villreinen i Rondane, er ferdig neste år.

Astrid Skomakerstuen, ordfører Dovre kommune