Carpe diem er en setning fra et latinsk dikt av Horatius.

Det er en metafor for å oppfordre mennesker til å nyte hver enkelt dag. Setningen ble første gang brukt av den romerske dikteren Horatius i verket Odes, så moderne er setningen ikke – men aktuell?

Vi er overbeviste om at livet vil bli perfekt når vi bare blir ferdig med utdanningen og får oss jobb. Når vi bare får hus og bil, når vi blir gift eller får et barn? Eller kanskje ett til..

Så kommer tiden hvor vi blir frustrerte over at våre barn ikke er gamle nok. Nyfødte babyer er et slit, mye arbeid, våken om natten, såre pupper og masse hormoner – tenk når denne perioden blir ferdig, det blir mye bedre med en baby på tre måneder – en baby på tre måner sover sikkert hele natten også. Så er babyen seks måneder og vi gleder oss bare til at nurket skal begynne å gå, alt blir så mye enklere når bare babyen kan begynne å gå.

Eller ting blir kanskje enklere når barnet startet i skolen og barnehageperioden er ferdig, vi ser kanskje frem til at barna blir så store at de kan gjøre det meste av leksene selv, kanskje ungdomsskolen er en milepæl.

Deretter blir vi frustrerte over at de plutselig er tenåringer, med alle de problemer det medfører. Det er hormoner og uforutsigbarhet, tenåringen hører ikke etter og diskuterer alt, ofte uten noen særlig sammenheng. Og vi tenker det blir helt sikkert bedre når de har vokst dette av seg.

Vi sier til oss selv at det blir bedre når barna våre er kommet godt i vei, når vi får en bedre bil, når vi kan ta en god ferie, når bare vi har pusset opp huset, når bare vi er ferdig med dette prosjektet eller når valgkampen er overstått!

Sannheten er at det er ikke noe bedre tidspunkt å være lykkelig på enn akkurat nå! Om kanskje ikke lykkelig, så bestem deg for å leve livet akkurat nå!

Det er i dag vi har livet, det er nå vi kan nyte babyen eller smile inni oss over tenåringen som er urimelig.

Tro meg du vil savne det å våkne om natten av en baby som gråter, du vil savne barna som fyller hele huset, kanskje vil du til og med savne haugen med klær som skal vaskes – kanskje får du tid til å savne det når alle har flyttet hjemmefra?

Nyt dagen i dag. Hvis ikke i dag, når da? Livet ditt vil alltid være fylt med ulike utfordringer. Morgendagen, neste uke og neste år – alle vil gi deg utfordringer og gleder. Men du kan bestemme at du nyter livet, nyter turene opp og turene ned. Du kan bestemme deg for at jeg skal gjøre det beste ut av dagen i dag.

Hverdagen er fylt med trøtte barn klokken 07, med frokost og matpakker, arbeid og skole. Henting og kjøring, lekser og middag. Barn som ikke vil spise og barn som spiser for mye. Diskusjoner rundt matbordet, oppvask og klesvask. Frister som må nås. Dekk som skal skiftes, regninger som må betales, skuffer som skal ryddes og gulv som må vaskes. Dette er hverdagen. Hverdagen er selve livet.

Kan jeg utfordre deg, til ikke å vente til du har gått ned 5 kilo, ikke vent til skoletiden er overstått, ikke vent på å bli gift, på fredag kveld eller søndag morgen. Ikke vent til du har ferie, eller at huset er betalt ned, eller på sommer, høst, vinter og vår – før du bestemmer deg for å leve livet ditt.

Carpe Diem!